Verkiezingen

Geen Hans Bonte bovenaan sp.a-Kamerlijst

1 Hans Bonte. © Photo News

Sp.a hakte woensdagavond laat de knoop door over de lijsttrekkers in Vlaams-Brabant. Dat meldt Bruno Tobback aan deze krant. Voor het federaal parlement komt Karin Jiroflée op de eerste plaats. Een andere optie was de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte, maar die trekt de lijst niet.

Als Bonte lijsttrekker was geworden, had Vlaams-Brabant het cumulverbod van de partij omzeild. Dat bepaalt dat Kamerleden geen burgemeesters mogen zijn van grote gemeentes of steden. Bonte sprak zich eerder al uit tegen deze décumul omdat hij meent dat de partij zichzelf hierdoor in de vingers snijdt en veel potentiële stemmen weggooit. Volgens Bonte gaat hierdoor ook veel ervaring in het parlement verloren.

Jiroflée wordt ook als een goede keuze beschouwd omdat zij specialiste is in gezondheidszorg. “Op dat vlak heeft zij zeker al haar strepen verdiend,” zegt Tobback. “Jiroflée kan dus het debat zeker aangaan met Maggie De Block.” De Block is de sterkhouder van Open Vld in deze regio, en minister van Volksgezondheid.

Op de tweede plaats komt Moad El Boudaati uit Vilvoorde, kersvers schepen en deradicaliseringsambtenaar. Op de derde plaats prijkt Nele Daenen uit Tienen. Lijstduwers worden Bonte en Mo Ridouani, de burgemeester van Leuven. Voor de Vlaamse lijst staat Bruno Tobback bovenaan, Katia Segers op twee en Fatima Lamarti van sp.a op drie. 

nieuws

cult

zine