Donderdag 20/01/2022

zomerakkoord

Geen extra uren voor deeltijdsen? Boete voor werkgever

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) Beeld Photo News
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V)Beeld Photo News

Wie onvrijwillig deeltijds werkt en meer uren wil, moet die ook krijgen. Anders riskeert de werkgever een boete, zo maakte minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bekend.

Roel Wauters

Bijna 38.000 mensen, voornamelijk vrouwen, zouden voltijds willen werken, maar krijgen daar de kans niet toe. Ze hebben een karig betaalde, deeltijdse job, vaak als schoonmaakster, kassierster in de supermarkt of verkoopster in een winkel. Om het inkomensverschil met iemand in werkloosheid groot genoeg te houden, krijgen ze een extraatje van de overheid boven op hun loon: de zogenoemde inkomensgarantieuitkering (IGU).

De regering-Michel ziet hen liever voltijds aan de slag. Daarom heeft ze de uitkering de facto verlaagd en de voorwaarden om in aanmerking te komen te verstrengd. Maar nu worden ook de werkgevers mee in bad getrokken. Als zij werknemers met een IGU geen extra uren aanbieden, kijken ze aan tegen een boete. Voorwaarde is natuurlijk dat er uren beschikbaar zijn.

25 euro per maand

Concreet gaat het als volgt. Als de werkgever vacatures heeft, moet hij die verplicht aanbieden bij de werknemer in kwestie. Gebeurt dat niet, en worden er binnen het jaar bijvoorbeeld andere mensen aangenomen, dan kijkt de werkgever aan tegen een boete van 25 euro per maand per werknemer.

Omgekeerd: indien de werknemer niet ingaat op een aangeboden vacature, dan verliest hij zijn extra uitkering. Dan vervalt het argument dat iemand tegen zijn zin geen voltijdse baan heeft. De vacatures moeten aansluiten bij wat de werknemer kent en kan. Aan een poetsvrouw moeten geen uren als boekhouder worden gegeven.

"We willen niemand bestraffen, noch iemands uitkering afnemen", benadrukt Miet Deckers, woordvoerster van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Wel zijn we op zoek gegaan naar een manier om die mensen er op vooruit te helpen."

Een boete van 25 euro per maand per werknemer lijkt niet zo veel. Maar vaak hebben grote bedrijven zoals supermarktketens een heel aantal onvrijwillig deeltijdsen in dienst. Dan kunnen de boetes aardig oplopen. CD&V-Kamerlid en arbeidsmarktspecialist Stefaan Vercamer vult aan: "Het geeft de vakbonden ook een extra instrument in handen om meer uren af te dwingen voor die mensen en hun inkomenssituatie te verhogen."

Al 60 miljoen bespaard

Bonden en werkgevers reageren niet enthousiast op de maatregel. "Zomaar boetes beginnen toe te kennen is geen oplossing", zegt Caroline Deiteren van Unizo. "Je begeleidt die mensen best op maat naar meer arbeidsuren." Ook bij het ABVV twijfelt men aan de praktische toepassing van de wet. "Hoe ga je controleren of uren wel of niet worden toegekend?", zegt Gina Heyrman van ABVV.

Veel van de onvrijwillig deeltijdsen hebben gebroken uurroosters. Een aantal schoonmaakster van kantoren werkt 's morgens vroeg en 's avonds laat omdat de gebouwen dan leeg zijn. Verkoopsters worden meer ingezet bij piekmomenten. In die complexe roosters zomaar extra uren inpassen is niet altijd evident.

De maatregel is een uitloper van het zomerakkoord. Het is een van Peeters' ingrepen om tegen volgend jaar 90 miljoen euro te besparen op het domein werk. Daarnaast pakt hij bijvoorbeeld het zogenoemde 'brugpensioen 2.0' aan. Bedrijven die 55-plussers betaald thuis zetten, zullen daar een extra taks op betalen (DM 16/09).

Een exact bedrag is er nog niet op elke maatregel afzonderlijk gekleefd. De uitkeringen voor deeltijds kostten de staat in 2016 180 miljoen euro. Door de strengere regels voor de uitkeringstrekkers (en een betere conjunctuur) zijn de uitgaven met ruim 60 miljoen euro gezakt sinds het begin van de legislatuur. De oorspronkelijke bedoeling was ook om de uitkering na twee jaar te halveren, maar daar is de regering al een tijdje vanaf gestapt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234