Kerncentrales

Geen Electrabel-connecties meer bij nucleaire waakhond

Zoektocht naar nieuwe topman volop bezig: zes kandidaten over, niemand met verleden bij energiebedrijf

2 De kerncentrale van Tihange, uitgebaat door Engie Electrabel (het oude Electrabel GDF Suez) © BELGA

De nucleaire waakhond FANC krijgt dit najaar een nieuwe topman. En dat wordt - voor het eerst sinds lang - iemand zonder verleden bij Engie Electrabel. Dat zorgt voor te veel verdachtmakingen.

In België, Nederland en Duitsland hebben zondag tienduizenden mensen betoogd tegen de kerncentrale in Tihange, nabij Luik. Al jaren maken inwoners van de grensstreek zich zorgen dat er iets mis zal gaan in een van de drie reactoren.

De Belgische kernwaakhond FANC houdt vol dat de centrale veilig werkt, maar dat geloven de demonstranten niet. Een van de redenen daarvoor: de huidige topman van het FANC Jan Bens is een voormalige directeur van Electrabel, het Frans-Belgische energiebedrijf dat alle kernreactoren in ons land uitbaat.

Zes kandidaten

Bens is aan zijn laatste maanden bezig als hoofd van het FANC. Zijn opvolger wordt momenteel geselecteerd. Hoewel er nog een zestal kandidaten over zijn, is nu al duidelijk: iemand met een verleden bij Electrabel zoals Bens, maar ook diens voorganger Willy De Roovere, wordt het niet meer.

Bij de zes overgebleven kandidaten is niemand die Electrabel op zijn CV heeft staan. Of een ander energiebedrijf. Dat melden bronnen aan deze krant. Het gaat vooral om mensen met ervaring bij andere controleorganen van de overheid.

Share

'We vinden het een goede zaak dat er geen kandidaten meer over zijn met een verleden bij Electrabel'

Regeringsbron

Een regeringsbron vertelt: “Dit soort selectieprocedure loopt los van de politiek. We hebben het headhuntersbureau niets opgedrongen. Dat mag niet. Maar we vinden het een goede zaak dat er nu geen kandidaten over zijn met een verleden bij Electrabel. Voor het imago van het FANC is het beter zo. Al die verdachtmakingen, terecht of onterecht, doen het agentschap pijn.”

In het verleden was nochtans de redenering dat stropers de beste boswachters zijn. Het land loopt ook niet over van mensen met technische kennis over kerncentrales. “Dit blijft zo, maar de perceptie is ook belangrijk”, luidt het in de regering.

Scheurtjescentrales

Bens is nooit helemaal van het etiket ‘Electrabel-getrouwe’ afgeraakt. Van bij zijn aantreden vier jaar geleden kwamen er vanuit de milieubeweging kritische vragen over zijn onafhankelijkheid. Zou hij als oud-directeur van de kerncentrale in Doel wel objectief kunnen oordelen over diezelfde installaties?

De actualiteit heeft Bens ook niet geholpen. In zijn allereerste jaar moest hij meteen beslissen of de ‘scheurtjesreactoren’ Doel 3 en Tihange 2 open konden blijven of niet. Hij oordeelde uiteindelijk, na maanden onderzoek, van wel.

De relatie met de milieubeweging is nadien nooit meer goedgekomen. En ook intern waren er twijfels. In een audit van het FANC vorig jaar vertelden een aantal personeelsleden dat de kernwaakhond zijn onafhankelijkheid aan het kwijtspelen is. Of dat op zijn minst die indruk ontstaat in de buitenwereld.

De leiding van het FANC reageerde daarop dat de audit gebaseerd is op de indrukken van een aantal medewerkers, niet op feiten.

Kernuitstap

Hoe dan ook heeft de opvolger van Bens veel werk om het vertrouwen in het FANC te herstellen. De zeven kernreactoren in ons land moeten in principe allemaal sluiten tegen 2025, maar er bestaat twijfels of die timing haalbaar is.

Als de kernuitstap weer wordt uitgesteld, zal het aan de opvolger van Bens zijn om te beslissen of de Belgische reactoren, die stilaan hun houdbaarheidsdatum voorbij zijn, toch nog veilig langer kunnen openblijven.

2 Een menselijke ketting als protest tegen de Belgische kerncentrale in Tihange. © ANP

nieuws

cult

zine