Zaterdag 04/02/2023

Jeugdwerk

Gatz wil meer kleur in jeugdwerk

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld). Beeld BELGA
Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld).Beeld BELGA

Vandaag lanceert Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) een masterplan om het jeugdwerk diverser te maken. Al lijkt het eerder een intentieverklaring, want concrete budgetten staan er niet tegenover.

Fernand Van Damme

Eén miljoen kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel zijn actief in meer dan vijfduizend lokale jeugdwerkinitiatieven en honderd jeugdorganisaties, waarvan Chiro, scouts en KSA de grootste zijn. Het jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel boomt, maar het kan nog beter.

Zo heeft slechts 11 procent van de leden van jeugdbewegingen een migratieachtergrond. Opvallend laag, want meer dan één op de drie Vlaamse kinderen is van buitenlandse afkomst, met pieken in Gent en Antwerpen tot meer dan 50 procent. "Chiro leek mij iets voor rijke mensen, want je zag meestal enkel witte kindjes", getuigt Youssra Tahiri, voorzitter van Chirojeugd Vlaanderen en al zes jaar actief bij de jeugdbeweging.

Lees haar getuigenis hier (+)

Ook kinderen met een handicap of uit armere gezinnen vinden moeilijker hun weg naar het jeugdwerk. Jongeren geloven dat ze er niet thuishoren, of de kostprijs schrikt af.

Daarom lanceren jeugdminister Sven Gatz, jongerenorganisaties De Ambrassade en VVJ, en de brede jeugdwerksector het masterplan 'Diversiteit in/en het jeugdwerk'. "Het jeugdwerk moet een plek worden waar alle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel, ongeacht afkomst, sociaal-economische situatie, lichamelijke of psychische toestand, zich thuis voelen", klinkt het.

Het plan oogt veelbelovend: "Jeugdwerkorganisaties die een diversiteitsbeleid voeren, zullen worden beloond met structurele middelen en projectsubsidies. Het departement Cultuur, Jeugd en Media zal een diversiteitscoördinator aanstellen. Er komen ook vormingscursussen om racisme, discriminatie en sociale uitsluiting tegen te gaan, en positieve campagnes over het brede jeugdwerkveld voor het grote publiek."

Maar tegenover die acties staat momenteel geen concreet budget, geeft Gatz' woordvoerder Eva Vanhengel toe. "Bij de begrotingsaanpassingen rond Pasen wordt wel gekeken naar een vraag om 500.000 euro extra in te zetten voor het plan, maar dat is natuurlijk onder voorbehoud."

Het plan berust dus op de goodwill van de coalitiepartners en lijkt zo eerder een intentieverklaring. Vanhengel: "Dit is niet het moment waarop extra middelen worden verdeeld. Het is de coördinatie van alle inspanningen die de minister samen met de sector de komende jaren zal ondernemen om het jeugdwerk nog diverser te maken."

De afgelopen jaren zijn jeugdwerkorganisaties diversiteit als een opportuniteit gaan zien. Chirojeugd Vlaanderen heeft bijvoorbeeld een diversiteitsmedewerker aangenomen, bij Scouts en Gidsen Vlaanderen laten ze groepen spelen in wijken waar geen reguliere scoutswerking is om zo andere kinderen te bereiken.

De organisaties juichen het masterplan dan ook toe, al zijn er reserves. "We hopen dat we nu niet allerlei bijkomende opdrachten toegewezen krijgen", reageert Isaak Dieleman, nationaal voorzitter van KLJ. "We willen niet veranderen van jeugdwerkers naar diversiteitwerkers. De kern van ons bestaan is een zinvolle vrije tijd voor kinderen en jongeren, en dat moet altijd voorop blijven staan."

Femke Hintjens, cultuurwerker bij jeugdcentrum Den Eglantier in Berchem, hoopt dan weer dat het plan de beleidsmakers zelf ook een spiegel voorhoudt. "Nu zijn de mensen die aan de tafel zitten heel wit. Dat mag ook wel meer in evenwicht zijn."

Lees ook de getuigenis van Femke Hintjens (+)

Het masterplan wordt jaarlijks geüpdatet en heeft de ambitie om de huidige legislatuur te overstijgen. Hoewel het een gezamenlijk engagement is van de jeugdsector en de Vlaamse overheid, worden ook lokale overheden en andere actoren uit het middenveld uitgenodigd om zich te engageren. Chiro-voorzitter Youssra Tahiri: "Het is tijd dat jongeren zoals ik beseffen dat het jeugdwerk er ook voor ons is."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234