Maandag 27/01/2020

Feminisme

Gatz onder vuur: "Hij probeert te scoren op kap van feministen"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz tijdens de uitreiking van de 'Ultimas' Beeld BELGA

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft afgezegd voor een debat omdat er geen enkele vrouw zat in het zeskoppige panel. Nora Sleiderink, moderator van het debat en hoofdredacteur studentenblad Veto, twijfelt aan zijn motieven. Gatz weerlegt de kritiek.

De Leuvense studentenvereniging Politika organiseerde gisterenavond een debat over 'de macht van de overheid'. In het panel zaten zes mannelijke politici, en dat was niet naar de zin naar minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). "Ik had het zelf ook te laat in de mot, maar dit is 2018: een panel zonder vrouwen = geen echt politiek debat. Zonder mij dus", tweette Gatz vlak voor het debat.

Volgens de hoofdredacteur van Veto, Nora Sleiderink, is het verhaal complexer dan de communicatie van Gatz laat uitschijnen. Sleiderink was ook als moderator aanwezig bij het debat. "Hij vroeg een special treatment waarbij hij meer spreekminuten zou krijgen dan zijn gesprekspartners, en ook vooraf nog een zegje zou mogen doen over burgerparticipatie", zegt Sleiderink in Veto. "Als je dan nog zo probeert te scoren op de kap van de feministen, dan is dat ronduit vernederend."

Ook Leuvens N-VA-kopstuk Lorin Parys, een van de andere panelleden, noemde de keuze van Gatz een publiciteitsstunt. "Jammer voor al de vrouwen in organisatie en publiek dat jullie dan zelf geen vrouw afvaardigen. #Publiciteitsstunt." 

Parys bedankte achteraf studentenvereniging Politika, de organisatie achter dit debat, voor een "prima post-feministisch debat". De faculteitskring Politica had voor haar debat over 'de macht van de overheid' Kristof Calvo (Groen), Sven Gatz (Open Vld), Sammy Mahdi (CD&V), Lorin Parys (N-VA), Bruno Tobback (sp.a) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) uitgenodigd. Enkel Gatz zegde af.

Intentieproces

Minister Gatz zegt dat hij onderweg was naar Leuven, toen hij zag dat een aantal vrouwen hem op sociale media tot inzicht brachten. "Ik zag in dat een debat tussen 6 mannen niet meer van deze tijd is", zegt Gatz. "Men mag mij verwijten dat ik het laat doorhad, maar beter dat men het als man laat beseft dan niet." 

De minister betreurt dat Nora Sleiderink van Veto zijn intententieproces maakt door te stellen dat hij meer spreekminuten wou dan de overige deelnemers aan het debat.

"Er is een mailwisseling geweest waarin mijn kabinet vroeg om het over burgerparticipatie te hebben, bijvoorbeeld voor het begin van het debat", zegt Gatz. "Als ik als minister deelneem aan debatten dan is het de bedoeling dat ik het over mijn bevoegdheden heb. Ik heb mijn kabinet er dan meteen op gewezen dat je op zo'n studentendebat niet als minister zit, maar als vertegenwoordiger van je partij."

In plaats van deel te nemen aan het panel is Gatz een glas gaan drinken in Leuven. Hij vindt het vreemd dat het debat nu over zijn afzegging gaat en niet over het feit dat het debat geen enkele vrouw bevatte. "De ironie is dat ik deze discussie voer  als man van middelbare leeftijd met een aantal jonge vrouwen", zegt Gatz.

"Ik ken inderdaad de intenties van de minister niet, maar het is toch vreemd dat je een statement zou willen maken door  je afspraak niet na te komen", zegt Sleiderink. "En dan is er nog de timing, op het moment van de afspraak zelf. Het lijkt me dat hij er toch vooral politiek wou mee scoren, wat duidelijk niet echt lukt."  

Mixed martial arts van de politiek

Volgens Politika zijn 24 vrouwelijke politici gecontacteerd met de vraag om te komen debatteren. Geen van hen kon komen. Vervolgens is de studentenkring op zoek gegaan naar vrouwelijke moderatoren.

"Natuurlijk vinden wij man-vrouwgelijkheid heel belangrijk, dan is het lastig als je door externe factoren naar buiten moet komen met een volledig mannelijk panel," zei Sophie Vervynckt van Politika in Veto, toen het studentenblad het all-male panel vorige week al aankaartte. 

Volgens Gatz is een deel van de verklaring op zijn minst te vinden in de invulling van een dergelijk debat. "In een televisiedebat is nog enige hoffelijkheid, maar die studentendebatten hebben vooral een hoog show-gehalte en veel testosteron", zegt Gatz. "Het gaat er niet om de beste redenering op te bouwen, maar om elkaar vliegen af te vangen en te scoren. Het is de mixed martial arts van de politiek en misschien hebben vrouwen daarin iets minder zin?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234