Zaterdag 03/12/2022

Galant

"Galant heeft een punt: machismo ís een probleem in de politiek. Maar die boodschap komt niet over"

Ex-mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR). Beeld Photo News
Ex-mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR).Beeld Photo News

Te bitter, te vulgair, te onbezonnen. Geen gebrek aan kritiek op Jacqueline Galant (MR), maar ze kaart in haar boek wel een aantal reële politieke kwalen aan. "Het is jammer dat ze haar punt niet kan maken", vindt politicoloog Pascal Delwit (ULB).

Ann De Boeck

"Eén regel: hier wordt niet over politiek gepraat." Die raad geeft Jacqueline Galant wanneer we haar in 2015 opzoeken in Jurbise, het Henegouwse boerengat waar ze sinds 2000 de sjerp draagt. In Jurbise ontsnapt ze aan de politieke slangenkuil van Brussel, verklaart de minister, intussen ex-minister. Dan al is duidelijk dat Galant zich niet helemaal op haar gemak voelt in het spel van de nationale politiek.

Die indruk wordt nu ook bevestigd in het controversiële boek dat Jacqueline Galant deze week voorstelde aan de pers (DM 13/1). Negen maanden na haar gedwongen ontslag rekent ze af met haar eigen partij en de hele politieke kaste. Ze schetst het beeld van een door seks geobsedeerde mannenclub die haar bekritiseerde om haar uiterlijk en niet aarzelde om haar zoveel mogelijk messen in de rug te planten.

"Onder hun kostuum zijn het jongens van achttien die aan bingedrinking doen en kijken wie de grootste heeft", schrijft ze onder andere. "Ik was gewoon dat stom dik wijf waar ze zo snel mogelijk vanaf wilden."

Rancuneus? Ja. Platvloers? Dat ook, ja. Dat is de reden waarom het boek niet ernstig wordt genomen in de Wetstraat. "Dit komt over als de afrekening van een slechte verliezer", vindt politicoloog Carl Devos (UGent). "Zonder veel afstand schetst ze een uitsluitend negatief beeld van de politiek. Dat kan terecht of onterecht zijn, maar het geeft niet de indruk van een evenwichtige analyse. De historische waarde, zoals die van de memoires van Dehaene of Martens, is nihil."

Eigenlijk is het boek Galant ten voeten uit. Haar directe aanpak is zowel haar kracht als haar zwakte. Ze straalt iets uit dat weinig andere politici uitstralen, iets dat aanslaat bij de burger. In Jurbise blijft ze ongenaakbaar. En in het arrondissement van Bergen legt ze de PS van Elio Di Rupo het vuur aan de schenen. Alleen mist Galant het politieke vernuft, een soort complexiteit, om dat oertalent ook echt te verzilveren.

Onder de bagger

Volgens Pascal Delwit, politicoloog aan de ULB, is het boek een gemiste kans. Galant kaart volgens hem ernstige kwalen aan in de Belgische politiek, maar die verdwijnen onder de bagger. Dat politici graag hun broek op de enkels laten zakken, klinkt leuk, maar is niet de essentie. "Ze heeft wel degelijk een punt als ze schrijft dat de politiek veel harder is voor vrouwen dan mannen. Machismo ís er een probleem. Maar die boodschap komt niet over."

Net zoals er terecht vragen te stellen zijn bij de rol die Laurent Ledoux, de (inmiddels ex-)directeur van haar administratie, heeft gespeeld bij haar ontslag. "Het klopt dat veel politici worden gesaboteerd door een rebellerende administratie, puur omdat de topmanager een andere politieke kleur heeft dan zijzelf", zegt Delwit. "Als ze die boodschap wat minder polemisch had gebracht, dan zou dat een interessante discussie opleveren. Misschien zou dat zelfs hebben bijgedragen aan een mogelijke politieke comeback."

Een terugkeer naar de top van de nationale politiek lijkt uitgesloten, maar dat wil niet zeggen dat Galant uitgeteld is. Vele toppers binnen haar partij, onder wie premier Charles Michel (MR), laten haar niet zomaar vallen. Daarvoor is ze te belangrijk. "Wellicht zal ze binnen MR nu wel harder moeten vechten voor de macht in het arrondissement Bergen. Daar neemt Galant het op tegen Georges-Louis Bouchez, die nu een duwtje in de rug krijgt", zegt Delwit.

Voor de MR is het opnieuw de zoveelste tegenslag in deze regering. Eerst waren er de ontslagen van Galant en begrotingsminister Hervé Jamar, dan was er de kritiek op premier Michel en energieminister Marie-Christine Marghem. Naast de rol van de partij in Kazakhgate maakt deze heisa de zaken er weer wat moeilijker op.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234