Maandag 03/08/2020

Begroting

Gaat Michel voor light-oplossing?

Vanmiddag geeft Michel een update over de politieke situatie in het parlement.Beeld BELGA

Premier Charles Michel (MR) lijkt erin geslaagd de crisis binnen de regering te stabiliseren. Hij stuurt aan op een begrotingsakkoord waarbij de structurele hervormingen worden uitgesteld. Maar N-VA en Open Vld willen de verlaagde vennootschapsbelasting er absoluut bij.

Een telefoontje tussen de partijvoorzitters heeft gewerkt. Gistermiddag beloofden Open Vld, N-VA en CD&V plechtig dat ze elkaar een pleziertje zouden gunnen. Iedereen is bereid te praten over de meerwaardebelasting van CD&V, de starterssteun van Open Vld en de vennootschapsbelasting van N-VA.

Maar de tijd raakt op. Uiterlijk overmorgen moet de begroting binnen zijn bij Europa. Vandaar dat premier Charles Michel (MR) een poging onderneemt om de structurele hervormingen los te scheuren van de begroting, die zo goed als klaar is. Op langere termijn zullen de fiscale hervormingen dan verder worden uitgewerkt. Een oplossing die maandag al door MR-vicepremier Didier Reynders werd geopperd, maar toen nog werd weggelachen.

Afgewend, niet opgelost

Het resultaat is dat de explosieve situatie in de Wetstraat nu even gestabiliseerd is. Dat was nodig nadat CD&V de regering maandagnacht in een crisis stortte om haar meerwaardebelasting erdoor te krijgen. Michel deed gisteren de hele dag aan pendeldiplomatie om de brokken te lijmen. Via bilaterales probeerde hij de wrevel weg te masseren. Maar alle partijen in één kamer, dat was gisteravond nog niet mogelijk.

De crisis is afgewend, maar niet opgelost. Het probleem is dat niemand zijn fiscale trofee op de lange baan wil schuiven. Bij N-VA zijn ze formeel: "Zonder akkoord over de vennootschapsbelasting is er ook geen akkoord over de begroting." De begroting kan nog altijd worden aangepast, klinkt het. "Hij zit klaar in de computer, maar is nog niet uitgeprint." Ook Open Vld wil de vennootschapsbelasting er absoluut bij.

Vandaar dat er gisteravond ook een voorstel circuleerde waarbij de regeringspartijen eventueel toch al akkoord zouden gaan met de eerste fase van de verlaagde vennootschapsverlaging, terwijl de volgende fasen voor later zijn.

Goed dan, zegt CD&V, maar dan moet de meerwaardebelasting er ook komen. Partijvoorzitter Wouter Beke drukte gisteren nogmaals zijn vrees uit dat de verlaging van de vennootschapsbelasting geld zal kosten. Om die lastenverlaging te financieren, moet er een meerwaardebelasting komen. Met andere woorden: als N-VA haar voorstel nu al krijgt, dan wil CD&V het hare ook.

Dat zien Open Vld en N-VA niet zitten. Op zich zijn ze wel bereid om de optie te bestuderen om te zien of er positieve effecten te vinden zijn. "Je weet maar nooit." Maar dat kan onmogelijk tegen vrijdag. Eerder tegen het einde van dit jaar. "De vennootschapsbelasting is een schilderij dat af is, de meerwaardebelasting is een paar schetsen op papier."

Onderkoelde sfeer

Dat de sfeer onderkoeld is, blijkt uit de nota die financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) uitstuurde naar de pers. Daarin neemt hij de "hele en halve onwaarheden" van CD&V op de korrel. "Er is totaal geen meerwaardebelasting nodig om de hervorming van de vennootschapsbelasting te financieren, integendeel. Iedereen die iets anders beweert, kent zijn dossiers niet."

Vandaag weten we hoe ver Michel staat. Vanmiddag geeft hij een update over de politieke situatie in het parlement. Dan krijgt de oppositie ook de kans om hem tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand te voelen.

Normaal gezien had hij dinsdag al zijn State of the Union moeten houden, maar de regeringscrisis doorkruiste die traditie. Dat Michel nu toch naar het parlement komt, kan erop wijzen dat hij een uitweg uit de situatie ziet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234