Dinsdag 15/10/2019

Migratie

Francken wil opnieuw in zee met MR

N-VA-kopstuk Theo Francken (rechts), naast MR-senator en Brussels parlementslid Alain Destexhe. Beeld Damon De Backer

N-VA-kopstuk Theo Francken is voorstander van het voortzetten van de samenwerking met MR na de verkiezingen. Dat zei hij in de marge van een boekvoorstelling van MR-senator Alain Destexhe. Maar zijn Franstalige liberalen daar zelf klaar voor?

“Ik ben supertevreden met dit boek.” De steun kon niet beter in de verf worden gezet. N-VA-kopstuk Francken gaf een uitvoerige inleiding bij de presentatie. Enkele partijgenoten, onder wie N-VA’ster met Iraanse roots Darya Safai, keken goedkeurend toe.

Immigration et intégration: Avant qu’il soit trop tard heet het werkstuk van Destexhe, die senator en Brussels parlementslid is. Aan de hand van cijfers maakt hij een analyse van het Belgische migratie- en integratiebeleid van de afgelopen jaren. Zijn punt: het beleid moet dringend strenger worden, ‘voor het te laat is’. 

Hij pleit onder meer voor een herziening van de Conventie van Genève, strengere regels rond gezinshereniging en verbod op islamscholen. Punten die hij hoopt te zien worden opgenomen in het nieuwe regeerakkoord na 26 mei.

Blauw-gele as

De gelijkenissen met de N-VA-visie zijn evident. Dat zag ook de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “De blauw-gele as tussen MR en N-VA geniet nog altijd mijn voorkeur, zoveel is duidelijk”, zei Francken na afloop van de voorstelling. Hij reageerde daarmee op de voorzet van Destexhe: “Ik vind dat de MR en N-VA opnieuw een coalitie moeten vormen”, stelde hij expliciet.

Destexhe is overtuigd, maar geldt dat ook voor de rest van de partij? De ex-topman van Artsen zonder Grenzen is omstreden. Hij liet zich de voorbije jaren ook steevast opmerken door strenge standpunten op het vlak van migratie en integratie. Onder meer daardoor geraakte hij afgelopen zomer gebrouilleerd met zijn lokale MR-afdeling in Elsene. 

Bovendien blijft migratie een gevoelig thema binnen de MR. De partij was begin vorig jaar verscheurd over het dossier van de ‘woonstbetreding’, waarbij geregeld werd dat de politie bij mensen thuis op zoek kan gaan naar mensen zonder papieren. Destexhe was een van de fervente voorstanders, ook toen al met expliciete steun van N-VA overigens. Hij haalde bakzeil, want premier Charles Michel haalde het wetsontwerp weer van tafel.

Werkgroepen

Toch staat einzelgänger Destexhe niet helemaal alleen. Hij maakt deel uit van twee werkgroepen om het partijstandpunt over migratie en integratie te bepalen. Samen met een tiental parlementsleden en medewerkers vergaderen ze sinds afgelopen november geregeld. Hij maakt zich sterk dat een aantal van zijn punten zullen worden opgenomen in het MR-kiesprogramma. 

Hij is er rotsvast van overtuigd dat er in Franstalig België een grote, onaangeroerde electorale vijver is op rechts. Door het debat over migratie open te breken zoals N-VA doet, hoopt hij die aan te spreken.

De partijtop kijkt daarvoor echter eerder naar links. In tegenstelling tot in Vlaanderen is er geen Vlaams Belang om stemmen van af te snoepen, is de redenering. Ecolo deed het uitstekend bij de lokale verkiezingen in oktober. De ecologisten moeten in de eerste plaats worden bekampt.

Gematigd

Soft zal de MR nooit zijn op het vlak van migratie, maar de standpunten zullen lang niet allemaal zo ver gaan als Destexhe of de N-VA voor ogen hebben. Dat geeft Richard Miller aan, een van de parlementsleden die mee in de werkgroep zit. Hij is een van de prominente stemmen op de linkerflank van de partij. 

“Toch hebben we goed kunnen besturen met N-VA de afgelopen legislatuur”, zegt hij. “Socio-economisch hebben we nog nooit zoveel kunnen realiseren. En ook het migratiebeleid van de afgelopen vier jaar steunden wij voluit.”

De wonden die de N-VA sloeg nadat ze de regering verliet na de clash over het VN-migratiepact, lijken stilaan te helen binnen de partij. Georges-Louis Bouchez, coming man uit Henegouwen, heeft het over een ‘incident’. 

Maar betekent dat ook dat de weg naar de voortzetting van de as N-VA-MR openligt? 
Natuurlijk zullen niet enkel de standpunten over migratie de komende coalitie bepalen. De vraag is vooral hoe stevig de N-VA het zal spelen. Zoals recent is gebleken: het kan altijd een breekpunt worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234