Maandag 27/05/2019

Immigratie

Francken wil meer repatriëringen vanuit Charleroi

De luchthaven van Charleroi. Beeld Wouter Van Vooren

Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) wil meer repatriëringen uitvoeren vanop de luchthaven van Charleroi. Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) staat op de rem. Alweer zorgt een migratiethema voor spanning tussen N-VA en MR.

Theo Francken tweette donderdagochtend – in het Nederlands en het Frans – de statistieken van de luchthaven in Charleroi. In 2017 vonden er vanop de luchthaven 746 uitwijzingen plaats. Het gaat om 573 uitwijzingen van mensen die bij hun aankomst het land niet binnen mochten omdat ze bijvoorbeeld geen papieren hadden en om 166 zogenaamde verwijderingen zonder escorte. Er waren ook zeven gedwongen uitwijzingen.

Volgens Francken is Charleroi een "interessante terugkeerluchthaven". Hij wijst daarbij op de vele vluchten richting Marokko, Tunesië en Algerije, waarvan er grote gemeenschappen in ons land verblijven met daaronder "een aanzienlijk deel illegalen". Een ander element is dat er in de buurt van de luchthaven, meer bepaald in Jumet, een nieuw gesloten centrum komt. De verhoging van het aantal uitwijzingen vanop de luchthaven van Charleroi is logisch, vindt Francken.

Veiligheid

Waals minister Crucke, bevoegd voor de luchthavens ten zuiden van de taalgrens, zit echter met vragen. 

Hij wil eerst en vooral weten welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn om meer uitwijzingen uit te voeren. En wie die zal betalen? Het federale of het regionale niveau? Dat laatste ziet Crucke uiteraard niet zitten. Een andere bezorgdheid van de Franstalige liberaal is dat er geen wantoestanden gebeuren tijdens de uitwijzingen. Daarom wil hij een protocol afsluiten met de federale regering, dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan het Rode Kruis.

De Franstalige zender RTL bericht dat ook Jean-Jacques Cloquet, de CEO van de luchthaven, niet staat te springen om meer uitwijzingen. "We zijn daar niet tegen, maar dit op een systematische manier doen en de frequentie verhogen, is vandaag niet mogelijk", zegt Cloquet. "We hebben niet de middelen om dat correct te doen. De veiligheid van mijn personeel, van de politie en van anderen wordt op het spel gezet. Men zegt dat er voor een tijdelijke oplossing gezorgd wordt. Ik ben die tijdelijke oplossingen beu. Men moet professioneel werken." Cloquet is een toonaangevende stem in Wallonië. 

Topoverleg

Maandag zit Crucke samen met Francken en diens partijgenoot Jan Jambon, de minister van Binnenlandse Zaken. De liberaal vindt het wellicht niet prettig dat Francken hem nu al onder druk zet met tweets. Volgens de krant La Libre Belgique zou Francken donderdagavond telefonisch contact hebben gehad met Crucke over de kwestie. Waarop Crucke op meer overleg aandrong voordat er gecommuniceerd werd. Daar heeft Francken dus niet naar geluisterd.

De voorbije weken zat het er regelmatig tegen tussen N-VA en MR. Onder meer de uitspraak van Francken dat Europa "kapot gaat" aan de asielcrisis, is verkeerd aangekomen bij MR en premier Charles Michel. Om de brokken te lijmen nam N-VA-voorzitter Bart De Wever recent contact op met Michel. Ze gingen samen op restaurant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.