Visafraude

Francken werd twee keer getipt over vermeende fraude met visa

- Redactie - Bron: Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws
1 Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. © Photo News

Tot twee keer toe werd Theo Francken (N-VA) getipt over mogelijke fraude met humanitaire visa door Melikan Kucam. Dat zegt de gewezen staatssecretaris zelf in een gesprek met Het Laatste Nieuws. “Beide keren zei ik: ga naar de politie. En dat is ook gebeurd." 

Lees ook

“Die visa waren zijn persoonlijke speeltuin”: Francken ernstig in verlegenheid gebracht door zaak-Kucam

Eind oktober hoorde Francken voor het eerst over mogelijke fraude, zo zegt hij aan Het Laatste Nieuws“In de tweede helft van oktober kwam iemand met een vaag verhaal af, zonder bewijzen. Ik heb toen gezegd: ga naar de politie. Mijn standaardantwoord op geruchten, die je als staatssecretaris zeer veel hoort.” 

De tweede keer, begin december, was het verhaal “tastbaarder”, aldus Francken. “Die persoon noemde bijvoorbeeld al de bedragen, maar er waren evenmin bewijzen, foto’s of filmpjes. Opnieuw zei ik: ga naar de politie. En die persoon liet me ook weten dat hij dat had gedaan.” 

Francken heeft toen naar eigen zeggen wel de bevoegde adviseur ingelicht. “De conclusie was: er is een klacht ingediend, er zal dus een onderzoek lopen. We wilden geen slapende honden wakker maken door Melikan Kucam op het matje te roepen. En onze samenwerking zat er sowieso op.”

Gered van IS

Share

‘Ik blijf er 100 procent achter staan dat we deze mensen uit de barbaarse handen van IS gered hebben’

Theo Francken (N-VA)

Bij VTM Nieuws zei Francken vanavond nog dat het “pertinent onjuist is” dat ook in Aalst betaald zou zijn voor humanitaire visa, zoals huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block vanmorgen suggereerde. “In Mechelen gaat het om één persoon, en daar loopt een onderzoek. Maar iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen. In Aalst is er helemaal niet betaald voor visa, het is pertinent onjuist wat mevrouw De Block daarover zegt.”

Francken blijft ook zijn werkwijze verdedigen. “Ik blijf er 100 procent achter staan dat we deze mensen uit de barbaarse handen van IS gered hebben”, klinkt het. “Alle mensen die hier toegekomen zijn, zijn ook erkend als vluchteling. Dat zijn geen fakers, het gaat om Syriërs die kwetsbaar waren en daarom erkend zijn.”

Dossier Visafraude
Dossier Visafraude

Lees alle artikels

nieuws

cult