Dinsdag 21/05/2019

Fact check

Francken weerde geen pers uit lezing UGent

'Journalisten werden uit de zaal gezet tijdens de lezing van Theo Francken aan de universiteit Gent.' Op Twitter dook die stelling op. De Morgen scheidde de fictie van de feiten.

Theo Francken. Beeld Illias Teirlinck

Op 23 maart gaf staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een lezing aan de Universiteit Gent op vraag van het Vlaams Rechtsgenootschap (VRG). Op sociale media lieten enkele journalisten weten dat het blijkbaar geen sinecure was om daar binnen te geraken.

"Een lid van de studentenvereniging heeft me meermaals gevraagd de lezing te verlaten", zegt Thomas Decreus, journalist bij De Wereld Morgen. "Theo Francken wou zogenaamd geen journalisten bij de lezing hebben." Decreus bleef naar eigen zeggen zitten, maar volgens hem werd een journalist geweigerd omdat hij geen geldige perskaart bij zich had. Ook journaliste Saskia Van Nieuwenhove geeft aan dat verschillende journalisten werd gevraagd te vertrekken. Zelf kon ze de lezing bijwonen.

Opstootjes

Via Twitter ontkent Francken formeel dat hij journalisten zou hebben geweigerd. Wel geeft hij toe dat hij geen livestreaming wou. Ook het VRG benadrukt dat journalisten de toegang niet is ontzegd. De persdienst van de UGent laat weten dat er beveiliging was voorzien en dat wie naar de lezing wou, zich daarvoor moest inschrijven. Verder mochten enkel journalisten met een geldige perskaart binnen.

Dat bevestigt Nicholas Lataire van VTM NIEUWS. "Net voor de lezing waren er enkele opstootjes. Nadien is gevraagd aan de journalisten om zich kenbaar te maken. Wie een perskaart had, kon zonder enig probleem binnen. Enkel grote camera's werden geweerd. Maar onze journalist ter plekke heeft met zijn iPhone beelden kunnen maken. Achteraf heeft hij Francken ook nog geïnterviewd."

Bij de redactie van De Gentenaar klinkt hetzelfde verhaal. "Onze journalist is niet gevraagd om de zaal te verlaten", zegt Jan Claeys. "Tuly Salumu was er en is gebleven tot het einde. De organisatie wist van onze aanwezigheid."

Conclusie: grotendeels onwaar. Enkel journalisten zonder perskaart mochten de lezing van Francken niet bijwonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.