asielbeleid

Francken komt met 'familie-units' in gesloten asielcentrum

1 Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © Photo News

In het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel zullen vanaf volgend jaar families met minderjarige kinderen worden opgevangen. Dat staat te lezen in de beleidsnota van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Oppositiepartij Groen is daar niet over te spreken.

Begin 2018 komen er vijf zogenoemde 'familie-units' in het gesloten opvangcentrum 127 Bis in Steenokkerzeel. In totaal gaat het om 34 plaatsen. Dat minderjarigen zullen worden opgesloten, vindt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt een brug te ver. "We hebben er geen principieel probleem mee dat gezinnen met kinderen worden teruggestuurd. We zijn niet voor open grenzen. Maar dit kan niet. Kinderen sluit je gewoon niet op, punt."

Share

'Dit kan niet. Kinderen sluit je gewoon niet op, punt'

Wouter De Vriendt (Groen)

Ook Unicef en de Raad van Europa bestempelden het opsluiten van minderjarigen eerder al als een schending van de rechten van het kind. "Dit is op het randje", zegt ook professor Migratierecht Dirk Vanheule (UAntwerpen). "De tendens in de rechtspraak is dat je alles moet doen om te vermijden dat kinderen worden opgesloten."

Dat gebeurt ook, benadrukt Francken via zijn woordvoerster. De opsluiting van minderjarigen is het allerlaatste redmiddel, klinkt het. "We werken met een cascadesysteem waarbij we eerst inzetten op vrijwillige terugkeer en daarna op het systeem van de open terugkeerhuisjes. Pas als mensen alle andere vormen van terugkeer weigeren, komen ze in een gesloten centrum terecht."

Bovendien komt de staatssecretaris tegemoet aan de kritiek, zegt zijn woordvoerster. "We respecteren alle internationale rechtsregels: de gezinnen zullen in een aangepaste omgeving verblijven, met respect voor hun privacy." Er komen 3 familie-units voor gezinnen van 6 personen, en 2 voor gezinnen van acht. "Ook de vasthoudingstermijn houden we zo kort mogelijk, in het belang van het kind."

nieuws

cult

zine