Zondag 25/08/2019

Vreemdelingenwet

Francken haalt slag thuis: beroep tegen vreemdelingenwet ongegrond

Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA

Het Grondwettelijk Hof heeft alle beroepen tegen de strengere vreemdelingenwet van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) ongegrond verklaard. Die stelt dat buitenlanders die hier geboren zijn of voor hun twaalfde kwamen wonen, teruggestuurd kunnen worden wanneer ze een gevaar vormen voor de samenleving. 

Begin 2017 werd de vreemdelingenwet verstrengd, waardoor zware criminelen het land kunnen worden uitgezet, zonder dat daarvoor een veroordeling van een rechter nodig is. De verstrenging was in de eerste plaats bedoeld om terroristen die hier geboren zijn het land uit te zetten, maar werd al gebruikt om bijvoorbeeld moordenaars, verkrachters en drugscriminelen uit te zetten. 

De oppositie, die zich uiteindelijk grotendeels onthield bij de uiteindelijke stemming, had het toen over de “deportatiewet van Francken”, maar in feite draaide de wet gewoon een maatregel uit 2005 terug. Toen schreef de regering-Verhofstadt II een uitzondering in de vreemdelingenwet, waardoor buitenlanders die hier geboren zijn nooit meer hun verblijfsrecht konden verliezen. 

Mensenrechtenorganisaties dienden verschillende klachten in bij het Grondwettelijk Hof tegen de verstrengde wet. Ze vonden bijvoorbeeld dat de “dwingende redenen van nationale veiligheid” waarvan sprake is, niet voldoende gespecificeerd waren in de wet, waardoor er te veel macht bij de administratie lag. Maar het Hof gaf hen ongelijk. 

Daarnaast vreesden ze dat alle (criminele) vreemdelingen gelijk zouden behandeld worden, en dat bijvoorbeeld ook wie risico loopt op foltering of doodstraf in eigen land ook teruggestuurd zou worden. Maar ook dat vindt het Hof ongegrond: ons land moet zich in alle geval altijd houden aan de rechten van de mens, en bovendien staat ook in de parlementaire voorbereiding van de tekst dat er geen afbreuk zal gedaan worden aan internationale verplichtingen. 

Eerder doorstond de wet ook al een rechterlijke toets van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, die op basis van de wet het beroep van een Franse drugscrimineel tegen zijn uitwijzing verwierp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden