Donderdag 11/08/2022

AnalyseN-VA

Francken gaat door het ijs in eigen partij

Theo Francken (N-VA). Beeld Photo News
Theo Francken (N-VA).Beeld Photo News

Lorin Parys en Valerie Van Peel zijn verkozen tot ondervoorzitter van N-VA, en niet Theo Francken. De ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie kan zijn electorale populariteit niet in zijn eigen partij verzilveren.

Roel Wauters

Eén stem haalde Parys meer dan Van Peel, maar het verschil met nummer drie Francken was duidelijk. De partij geeft geen officiële uitslag mee, maar verschillende bronnen bevestigen de verhoudingen. Het opmerkelijkste van al: er was meteen duidelijkheid. Gezien er zes kandidaten waren, was de verwachting dat er meerdere stemrondes nodig zouden zijn vooraleer twee kandidaten meer dan 50 procent zouden halen.

Francken maakte met andere woorden uiteindelijk weinig kans en dat is opmerkelijk. Hij geldt nog altijd als een van belangrijkste gezichten van de N-VA en heeft in peilingen nog steeds een abonnement op de top 5 van de populairste politici. Toch miste hij intern draagvlak voor deze verkiezing: hij kreeg onvoldoende steun van de partijraad. Het ‘parlement’ van de partij telt een kleine 250 leden, met naast alle parlementsleden voornamelijk onbekende, lokale militanten.

Daarvoor zijn verschillende verklaringen. Mogelijk krijgt hij klappen door de affaire rond Melikan Kucam, het Mechelse gemeenteraadslid dat onder toezicht van staatssecretaris Francken een zwendel in humanitaire visa kon opzetten. Tegelijk kreeg hij buiten Vlaams-Brabant de schuld in de schoenen geschoven voor de verkiezingsnederlaag in 2019. Hij zou de partij te veel naar rechts gestuwd hebben, in het vaarwater van Vlaams Belang. Intussen is de partijtop er steeds meer van overtuigd dat N-VA zich meer moet richten op het centrum.

Daarnaast heeft Francken simpelweg een minder geschikt profiel om ondervoorzitter te worden. Dat is immers iemand die vooral in de schaduw opereert en de organisatie van de partij gestroomlijnd houdt. Het is ook de persoon die subtiel contacten met de andere partijen onderhoudt. Daarvoor lijkt Francken, de scorende spits die intern en bij concurrenten sterke emoties opwekt, minder geknipt.

Zachter imago

Daarnaast had hij met Parys en Van Peel twee stevige concurrenten. Van Peel was er bij de vorige interne verkiezingen dichtbij, maar intussen is haar ster verder gestegen in de partij. Parys had als aftredend ondervoorzitter dan weer een solide reputatie opgebouwd. Hij verzorgde bijvoorbeeld de contacten met de lokale afdelingen, wat nu ook heeft geloond om de partijraad te overtuigen.

Net als Van Peel heeft Parys een ‘zachter imago’. Voor beiden ligt hun focus op meer sociale thema’s, minder op veiligheid, identiteit en migratie. Ze hebben in de aanloop naar deze interne verkiezingen ook alle twee expliciet gesteld dat de partij zich weer meer op het midden moet richten. Die ambitie komt ook overeen met de koers die de huidige partijtop wil varen.

“Het is geen populariteitspoll”, reageert Parys nu. “Wel de verkiezing voor een heel specifieke interne functie. Theo zal altijd een van de belangrijke gezichten van onze partij blijven.” Zijn belangrijkste focus voor de komende jaren is het grote ideologische congres van 2023. “Dat wordt een nieuw ijkpunt”, zegt Parys. Na jarenlange machtsdeelname wil de partij haar profiel weer op scherp stellen en helemaal helder krijgen waar N-VA voor staat op communautair, socio-economisch en identitair vlak.

Francken reageert enkel heel kort: “Così e la vita”. Zo is het leven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234