Zaterdag 25/01/2020

Vluchtelingencrisis

Francken: "Als CD&V problemen heeft met asielbeleid, moet ze haar conclusies maar trekken"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) Beeld Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) pikt de kritiek op het asielbeleid van coalitiepartner CD&V niet. "Het beleid is conform het regeerakkoord", zei hij in De wereld vandaag op Radio 1. "Als CD&V daar problemen mee heeft, moet ze haar conclusies maar trekken."

Francken heeft vandaag zijn plannen voor het komende jaar uit de doeken gedaan. Maar coalitiepartner CD&V is allerminst zinnens daar zonder meer in mee te gaan. "Het regeerakkoord is geen vodje papier", waarschuwde Kamerlid Nahima Lanjri, die een hele lijst "fundamentele problemen" zag in de beleidsnota van haar coalitiepartner. Ze beloofde hem nog pittig weerwerk.

Meer nog: de christendemocraten zullen zijn beleidsnota enkel goedkeuren omdat de begroting anders in de problemen zou komen. Maar daarmee is het debat allerminst rond, waarschuwde Lanjri.

De uithaal van Lanjri is onterecht, reageerde de staatssecretaris op Radio 1. "Er werd gezegd dat ik onmenselijk zou zijn. Dat hoef ik niet te pikken. Er is een show opgevoerd om mij zwart te maken en dat vind ik beneden alle peil."

De staatssecretaris zegt dat alle punten in zijn plan overeenstemmen met het regeerakkoord. "Als CD&V fundamentele problemen heeft met het migratiebeleid, moet men fundamentele conclusies trekken. Dan is dat maar zo."

Meteen naar Griekenland teruggestuurd

CD&V heeft allereerst een fundamenteel probleem met Franckens wil om de Europese Dublinregels "zo snel mogelijk" weer toe te passen op Griekenland. Asielzoekers die langs daar passeerden, zouden daardoor meteen weer naar Griekenland worden teruggestuurd. "Enkel op deze manier kan aan kandidaat asielzoekers duidelijk worden gemaakt dat zij niet zelf hun land van asiel kunnen kiezen", argumenteert de N-VA'er.

De opvang en de procedures in Griekenland zijn echter zwaar ondermaats. België werd in het verleden meermaals veroordeeld omdat het mensen toch terugstuurde. "Bovendien zijn de asielproblemen in Griekenland intussen nog veel groter", aldus Lanjri. "We zijn het dus niet eens met wat u daarover in uw beleidsnota schrijft."

"Waarom wil u mensen terugsturen als het daar allemaal in het honderd loopt? Dat zijn toch niet de standaarden die we hier in België nastreven", sneerde ook Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) Beeld BELGA

Tijdelijke verblijfsvergunningen

Ander twistpunt zijn de tijdelijke verblijfsvergunningen voor asielzoekers. "Ik mis alle nuance als u schrijft dat mensen terug moeten wanneer de oorlog voorbij is", sneerde Lanjri. Zo is afgesproken om mensen niet meer terug te sturen als ze hier langer dan vijf jaar zijn.

"En voor zware conflicten zoals in Syrië is het maar logisch dat mensen pas terug kunnen wanneer er genoeg stabiliteit is en het land al minstens deels is heropgebouwd. We gaan mensen toch niet terugsturen naar Aleppo?"

Gezinshereniging

Voorts botste het tussen CD&V en Francken over diens plannen om verblijfspapieren in kader van gezinshereniging vijf jaar lang jaarlijks hernieuwbaar te maken. "Ik hoop dat dit niet is ingegeven om de retributies jaar na jaar te kunnen innen", aldus Lanjri. Ze verweet Franken ook dat hij gezinnen en kwetsbare asielzoekers niet langer rechtstreeks zicht biedt op individuele opvang. Tegelijk mist het CD&V-Kamerlid andere zaken die wel in het regeerakkoord zijn afgesproken, zoals de mogelijkheid voor familieleden om kortstondig naar België te komen voor trouwfeesten of geboortes.

Francken geïrriteerd

Een zichtbaar geïrriteerde Francken pikte de kritiek van zijn coalitiepartner niet zomaar. Zijn formele antwoord in commissie volgt pas binnen twee weken, maar Francken verweet Lanjri alvast dat ze zijn beleidsnota niet gelezen heeft. "Jawel, maar net als bij andere wetsontwerpen van u hoor ik in de media heel andere dingen", beet ze terug.

Zo gaf Lanjri nog het voorbeeld van de gesloten woonunits voor gezinnen met minderjarige kinderen die uitgezet worden. Vorig jaar raakte al bekend dat Francken daarover met de uitbater van Brussels Airport een akkoord bereikt had over een terrein in de buurt van het gesloten centrum 127 bis.

Lanjri waarschuwde dat kinderen opsluiten slechts een allerlaatste stap mag zijn, na pogingen tot vrijwillige terugkeer en opvang in halfopen 'Turtelhuisjes'. "Als het dat is, kan ik ermee leven. Maar de voorgaande stappen mogen niet overgeslagen worden", aldus Lanjri, die nog fijntjes opmerkte dat ook eerdere regeringen dit al deden. "Dit is dus niets van deze regering of van centrumrechts."

Niettemin botste het plan om gezinnen met minderjarige kinderen op te sluiten bij verschillende partijen nog op kritiek. "De plaats van kinderen, ongeacht hun afkomst, is niet in de gevangenis. En een gesloten centrum, dat is een gevangenis", hekelde Ecolo-Kamerlid Benoît Hellings bijvoorbeeld. Net als verschillende andere parlementsleden waarschuwde hij dat België in het verleden meermaals veroordeeld werd omdat het tot 2008 gezinnen met kinderen opsloot.

"Allerlaatste middel"

Francken verzekert echter dat dit keer aan alle bezorgdheden tegemoetgekomen is. Zo gaat het om aangepaste woonunits waar de privacy van de gezinnen gegarandeerd is. De N-VA'er bevestigt ook dat het slechts om een allerlaatste middel gaat, nadat alle andere instrumenten zijn uitgeput. En sowieso zullen gezinnen slechts "heel kort" in de gesloten units verblijven. "Dit is natuurlijk een heel moeilijke zaak en ik moet heel eerlijk zeggen: dat is niet iets wat ik met plezier doe", zei hij nog in de marge van de commissiezitting.

Meer algemeen klonk bij de oppositie meermaals het verwijt dat Franckens beleidsplannen te hardvochtig zijn. "Voor humanisten is het erg moeilijk om deze nota te lezen. Het is steeds maar dezelfde litanie tegen misbruiken door asielzoekers, gezinnen, minderjarigen, ...," stelde PS'er Emir Kir.

"Dit is vooral een beleidsnota Deportatie", zo trad sp.a-Kamerlid Monica De Coninck hem bij. "Ik snap dat u dat doet, want het levert u aandacht op in de populaire pers. Maar het mensbeeld dat u schetst is: 'mensen op de vlucht zijn profiteurs die de procedures misbruiken'", hekelde ze. "Wij zijn niet tegen een correct terugkeerbleeid, maar er moet meer zijn dan dat alleen. Mijn grootste bezwaar is dus dat dit geen evenwichtige beleidsbrief is."

"De geest van deze nota is om zo veel mogelijk vluchtelingen buiten te houden. Hier klinkt geen warme beschermingslogica in voor oorlogsvluchtelingen", hekelde ook Wouter De Vriendt (Groen). Hij nam onder meer de plannen in het vizier om de maximumtermijn om mensen in illegaal verblijf tot achttien maanden te kunnen opsluiten. Nu is dat acht maanden. "Achttien maanden in een gesloten centrum, dat lijkt op gevangenschap", benadrukte De Vriendt. "Ik vind dit vrij onrustwekkend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234