Interview

Filosoof Akeel Bilgrami: “Historici zullen het kapitalisme erkennen als de bron van populisme”

1 Akeel Bilgrami. ©

‘Het is hypocriet dat de luidruchtigste beschuldigingen van populisme afkomstig zijn van progressieven.’ De Indische filosoof Akeel Bilgrami zit nooit om een krasse uitspraak verlegen. Donderdag geeft hij een lezing aan de Universiteit Antwerpen, maar eerst laat hij hier zijn licht schijnen op het populisme dat de politiek zo in haar greep houdt.

Wie is Akeel Bilgrami?

Hoogleraar filosofie Akeel Bilgrami (68) studeerde Engels in Mumbai, politieke economie in Oxford en filosofie in Chicago. Hij doceert in New York. Noam Chomsky bestempelde zijn Secularism, Identity, and Enchantment als ‘bedachtzaam’, vol ‘uitdagende ideeën en inzichten’. Bilgrami schrijft opiniestukken en essays voor Indiase bladen als The Hindu en Outlook. Hij schreef onder meer Belief and Meaning en Self-knowledge and Resentment.

Hoe langer Akeel Bilgrami over het populisme spreekt, hoe feller hij wordt. Het gif bewaart hij niet eens zozeer voor de rechtse politici die handig inspelen op gevoelens van ontevredenheid bij grote delen van wat hij de ‘werkende en werkloze klasse’ noemt. Bilgrami stoort zich namelijk nog het meest aan de politici die het voor deze groep zouden moeten opnemen, maar het niet doen.

Zo begrijpt hij de Britten die zich willen onttrekken aan de Europese Unie heel goed.

nieuws

cult

zine