Dinsdag 17/09/2019

Verkiezingen

Filip Watteeuw kandidaat-burgemeester voor kartel in Gent

Filip Watteeuw (Groen) neemt namens het kartel sp.a-Groen de leiding in de coalitiegesprekken met Open Vld en is ook kandidaat-burgemeester namens het kartel. Beeld BELGA

In Gent zijn de verhoudingen binnen het kartel sp.a-Groen helemaal op zijn kop gezet. In die mate zelfs dat sp.a de sjerp aan Groen aanbiedt. Groen-kopstuk Filip Watteeuw is kandidaat-burgemeester en neemt de leiding bij de coalitieonderhandelingen.

14 verkozenen voor Groen, 7 voor sp.a. Dat is, nu alle bureaus geteld zijn, het verdict voor het progressieve Gentse kartel.

Dat betekent dat de verhoudingen binnen het kartel helemaal op zijn kop gezet zijn. Groen leverde immers een derde van de kandidaten op de lijst, sp.a twee op de drie. Van de 18 groene kandidaten zijn er 14 verkozen, van de 35 sp.a'ers 7. Grote namen bij de socialisten zoals Joris Vandenbroucke, fractieleider in het Vlaams Parlement, en Martine De Regge, 23 jaar lang schepen, zijn niet verkozen. Al komt Vandenbroucke wellicht wel de gemeenteraad binnen als opvolger van afscheidnemend burgemeester Daniël Termont.

Een breuk van het kartel, waarover al weken gespeculeerd wordt, is niet aan de orde. Dat herhalen de groenen zowel gisteravond als vanochtend. Wel is het zo dat de gewijzigde verhoudingen niet zonder gevolgen kunnen blijven. Voorzitter Meyrem Almaci kwam vannacht naar Gent om die boodschap kracht bij te zetten.

De naakte cijfers zijn wat ze zijn, erkenden ook de socialisten vanmorgen. Een gevolg daarvan is dat het kartel niet langer vasthoudt aan Rudy Coddens (sp.a) als kandidaat-burgemeester. Sp.a bood de sjerp aan Groen aan, dat mobiliteitsschepen Filip Watteeuw naar voren schuift als kandidaat-burgemeester. Watteeuw, de man achter het circulatieplan, werd vanop plaats 5 de absolute stemmenkampioen van Groen, en zit Coddens op de hielen. Bij Groen valt te horen dat de inhoud primeert op de postjes, maar dat, als je naar de voorkeurstemmen kijkt, het duidelijk is dat de kiezer Watteeuw beloond heeft voor het circulatieplan.

Superschepen

Gent heeft echter nog lang geen groene burgemeester. Ook Mathias De Clercq (Open Vld) claimde gisteravond, als grote overwinnaar, het burgemeesterschap en liet verstaan dat hij met niets minder dan de sjerp genoegen neemt. Coddens leek vanmorgen ook een opening te maken naar De Clercq door te stellen dat "we alles moeten bespreken". Maar daaruit afleiden dat hij De Clercq de sjerp gunt, is erg voorbarig, onderstreepte hij wat later.

Hoewel Groen en sp.a bij hoog en laag blijven ontkennen dat er een kartelbreuk op til is, blijft de geruchtenmolen draaien. Zo zou Open Vld met CD&V en Groen een coalitie willen vormen. "Dat Mathias stopt met dat gespin", klinkt het geërgerd bij Groen.

Als het kartel standhoudt, is de huidige paars-groene coalitie de enige mogelijke, wat betekent dat het weleens erg lange onderhandelingen zouden kunnen worden. "Er zal hard gebakkeleid worden over de bevoegdheden en het aantal mandaten", zegt een liberale bron. 

Op dit moment zijn er nog geen contacten geweest tussen het kartel en Open Vld. Verwacht wordt wel dat vandaag al een eerste verkennend gesprek over de coalitievorming plaatsvindt, al zal dat mogelijk vooral over de methodiek gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234