Dinsdag 15/10/2019

Migratiepact

Felle kritiek van N-VA op migratiepact: “Als het niet bindend is, waarom gaan we dan naar een circus in Marrakech?”

Premier Charles Michel (MR) in de Kamer. Beeld Tim Dirven

De federale regering heeft nog geen beslissing genomen over het VN-migratiepact. Dat heeft premier Charles Michel gezegd in de Kamer. De premier moest er spitsroeden lopen over de twistappel binnen de regering. 

MR, CD&V en Open Vld zijn voorstander het pact in Marrakech te ondertekenen, N-VA wil dat niet en maakte dat vandaag opnieuw erg duidelijk. Maar Michel ontweek de vragen en zei dat de regering “de komende dagen verder zal werken op de argumenten en de feiten”. De regering wil ook in Europa overleg voeren.

Charles Michel. Beeld Tim Dirven

“Wat staat er in de tekst en wat zijn de gevolgen voor het beleid?” Op die vraag zoekt de regering de volgende dagen verder een antwoord. “De twee laatste jaren is er in de VN een niet-bindend proces gestart”, zei Michel. “In de tekst staat uitdrukkelijk dat de tekst niet bindend is. Er staan belangrijke elementen in conform het doel van ons regeerakkoord. Dit is bovendien geen verdrag maar een resolutie. Wanneer er staat dat we de diepere oorzaken van migratie moeten aanpakken, denk ik dat dit breed gedeeld wordt binnen de meerderheid, en ook binnen de oppositie.”

De premier erkende dat er ook in andere landen vragen leven over het pact. “Sinds enkele weken zijn er – niet enkel bij ons maar ook in andere Europese landen – vragen gesteld en debatten gevoerd. Maar ik moet het hoofd koel houden. De vier partijen die de regering steunen zullen de komende dagen verder werken op de argumenten en feiten: wat staat er in de tekst en wat zijn de gevolgen om beter beleid te voeren? Wij zullen ook dag na dag verder werken met de collega’s in Europa.”

Michel ontweek daarmee (voorlopig) een crisis binnen zijn regering. De premier toonde zich de voorbije weken vastberaden op 10 december het pact in Marrakech te ondertekenen, N-VA vindt de tekst nog altijd “zeer problematisch”.

Spervuur van vragen

Michel kreeg in de Kamer een spervuur van vragen van oppositie, maar ook van de meerderheid.

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten erkende dat “we grenzen moeten kunnen stellen aan wie we kunnen opnemen”. Maar “illegale migratie lossen we niet op elk op zijn eigen eiland, evenmin door de problemen te verplaatsen naar de buur”. “Migratie lossen we op door internationaal samen te werken en oorzaak en gevolg aan te pakken. Het migratiepact kan een aanzet zijn tot betere internationale samenwerking.”

Servais Verherstraeten. Beeld BELGA

Verherstraeten zei dat de N-VA voor september, toen premier Michel bij de VN beloofde dat ons land het pact ging tekenen, achter het pact stond. “Wat is er sindsdien veranderd?”, vroeg hij. Hij wees er nog fijntjes op dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in het voorjaar zelf verklaard had dat het pact niet-bindend is.

Circus

N-VA-fractieleider Peter De Roover riep Michel op een akkoord te vinden in heel Europa. “Want wat betekent ‘global’ als de VS, Australië en een steeds grotere groep in Europa niet meer meedoet? Wij pleiten voor een Europese oplossing, dat u inspanningen zou doen om heel Europa in dit verhaal mee te nemen, en niet alleen een deel van Europa. Maar als je Europees bent, dan hoort Oost-Europa daar ook bij.” Landen als Hongarije, Bulgarije en Oostenrijk lieten al weten dat ze tegen de tekst zijn.

De Roover vroeg zich ook af waarom het pact ondertekend moet worden, “als het toch niet bindend is”. “Het is niet bindend, wordt gezegd. Dan stel ik voor dat we niet gaan tekenen. Wat is de zin dan nog om naar een circus te gaan waar we allen CO2-uitstotend in Marrakech een tekst te gaan bevestigen die naar het schijnt niet bindend is?”

De N-VA-fractieleider gaf Michel uiteindelijk wel rugdekking en ging akkoord met uitstel. “U krijgt de tijd om ons te overtuigen en te antwoorden op fundamentele vragen.” “Welke vragen?”, riep CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy. “U bent een minderheid in dit parlement”. 

Peter De Roover. Beeld Photo News

“Ooit zal u moeten beslissen”

Bij de liberalen stelde Patrick Dewael het parlement de vraag “of we de kant kiezen van Orban, van Trump, of kiezen we de kant van Merkel en gaan we proberen samenwerken met de landen van herkomst? (...) Maar ooit zal u in naam van de regering een beslissing moeten nemen.” De partij van Michel, de Franstalige liberalen van MR, maakte eveneens duidelijk dat ze het voornemen van Michel om het te ondertekenen, steunt.

De oppositie toonde zich weinig tevreden met Michels antwoord. “U danst om de hete appel heen”, aldus sp.a-fractieleidster Meryame Kitir. Groen-fractieleider Kristof Calvo diende drie moties in om te proberen de regering te dwingen kleur te bekennen over het pact. De motie om vandaag over het pact te stemmen werd onontvankelijk verklaard.

Splijtzwam

“Beleeft de regering-Michel zijn laatste uren?”, kopte de website van de RTBF vanmorgen al. De inzet is in elk geval duidelijk: zowel Open Vld, CD&V als de MR van premier Michel zijn vast van plan het VN-migratiepact van Marrakech in december te ondertekenen, N-VA blijft er bij dat het document “zeer problematisch” is.

Een uitweg uit de splijtzwam ziet voorlopig niemand. Een optie is een soort verklarende tekst op te stellen waarin België voorbehoud maakt tegen bepaalde delen van het pact. Dat zou mogelijk ook samen met andere Europese landen kunnen. Of die optie realistisch is, is echter nog maar de vraag. N-VA zou er voorbehoud tegen maken omdat zo’n verklaring in se geen enkele waarde heeft bij de VN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234