Donderdag 23/05/2019

Factcheck

Factcheck van de controversiële N-VA-campagne: 5 op de 6 slogans zijn onwaar

Beeld uit de controversiële N-VA-campagne. Beeld N-VA

De beelden, de timing, de interpretatie. N-VA kon niet genoeg benadrukken dat haar campagne over het VN-migratiepact een vergissing was. Maar hoe zit het met de inhoud? Professor internationale politiek Rik Coolsaet (UGent) weegt de feiten.

1. VN-migratiepact = verbod op terugsturen illegale gezinnen

Beeld N-VA

“Onwaar. Zelfs al is het onderscheid tussen de soorten migratie niet duidelijk gemaakt, dan nog heeft België tijdens de voorbereidende vergaderingen de nadruk gelegd op het feit dat illegale migratie niet mag toenemen. Daar is naar geluisterd. Dat heeft Jean-Luc Bodson, die het pact voor ons land onderhandelde, ook benadrukt.”

2. VN-migratiepact = opsluiting van illegalen moeilijker maken

Beeld N-VA

“Onwaar. Het migratiepact bepaalt heel precies en expliciet dat het migratiebeleid – met inbegrip van opsluiting en terugsturen – een nationale bevoegdheid blijft. Duidelijker dan dat kan je het niet formuleren. Geen idee waar deze slogan vandaan komt.”

3. VN-migratiepact = focus op behoud eigen cultuur van de migrant

Beeld N-VA

“Waar. Al verandert de migrant meer door Vlaanderen dan Vlaanderen door de migrant.”

4. VN-migratiepact = toegang tot sociale rechten, ook voor illegalen

Beeld N-VA

“Onwaar. Het migratiepact verandert niets aan de huidige Belgische wetgeving over migratie. Wij kunnen bijvoorbeeld nog altijd kiezen om enkel dringende medische hulp aan illegalen te bieden.”

5. VN-migratiepact = versoepeling procedures gezinshereniging

Beeld N-VA

“Onwaar. Aan de criteria voor migratie verandert er niets. Het migratiepact legt geen bijkomende verplichtingen op, ook niet rond familiehereniging.”

6. VN-migratiepact = illegaal verblijf niet langer strafbaar

Beeld N-VA

“Onwaar. In de ontwerptekst stond inderdaad de decriminalisering van illegale migratie, maar dat is eruit gehaald, onder meer op vraag van België.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.