Europees Hof

Factcheck: mogen lidstaten een vrijhandelsverdrag kelderen?

1 Paul Magnette en Geert Bourgeois tweetten verschillende interpretaties van een uitspraak van het Europees Hof. © Bob Van Mol

Het leek op Twitter alsof de ministers-presidenten Paul Magnette (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) een totaal tegenovergestelde interpretatie gaven van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in de EU-Singapore-zaak. Wie heeft er gelijk?

Er werd reikhalzend uitgekeken naar deze uitspraak door de Belgische saga rond de ondertekening van CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Vorig najaar blokkeerde de Waalse regering een tijdlang de ondertekening van dit akkoord, wat de vraag deed rijzen in hoeverre individuele lidstaten hun zeg mogen doen over dit soort vrijhandelsovereenkomsten, die breder gaan dan puur economische zaken. 

Share

Voor alle handelsgerelateerde aspecten is de Europese Unie bevoegd, maar over de beslechting van geschillen tussen investeerders mogen ook de lidstaten zich buigen. Dus zowel Bourgeois als Magnette hebben gelijk

In zijn advies over een verdrag met Singapore stelt het Hof nu dat voor alle handelsgerelateerde aspecten de Europese Unie bevoegd is, terwijl over de beslechting van geschillen tussen investeerders ook de lidstaten zich mogen buigen.

nieuws