Verkiezingen

Facebook verwijdert Belgische campagnepagina's wegens "gecoördineerd niet-authentiek gedrag"

1 Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien waren het onderwerp van enkele verkiezingspagina's. © PhotoNews

Facebook heeft vijftien Belgische verkiezingspagina's verwijderd die "betrokken waren in gecoördineerd niet-authentiek gedrag". Dat laat het bedrijf weten aan De Tijd. Daaronder ook de pagina's 'Wouter Van Besien is een schijnheilig paterke' en 'Bart De Wever opnieuw burgemeester', waarover De Morgen deze week berichtte.

Deze week ontstond commotie over de twee pagina's, die de voorbije week enkele links verspreidden naar nieuwsartikels over De Wever en Van Besien, voorzien van gekleurde commentaar. De berichten werden gesponsord, maar wie er achter de pagina's zat, is niet duidelijk. N-VA-woordvoerder Bram Bombeek zei enkel te werken via de pagina van Bart De Wever. "Die heeft al genoeg bereik."

Behalve deze pagina's waren er nog 13 andere die volgens Facebook bestuurd werden door nepaccounts. Dat is niet toegestaan, meldt het bedrijf aan De Tijd. "We willen niet dat mensen of organisaties netwerken van accounts creëren om anderen te misleiden."

Dossier Verkiezingen
Dossier Verkiezingen

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine