Donderdag 12/12/2019

Gouverneur

Ex-kandidaat over Oost-Vlaamse gouverneurskwestie: “Doe het politiek. Maar wees er eerlijk over”

Joris Blanckaert. Beeld Swa Van Damme

De hele procedure om een nieuwe Oost-Vlaamse provinciegouverneur aan te duiden is een lachertje, zegt Joris Blanckaert. Hij was kandidaat voor de functie, maar viel af voor de laatste ronde. Het is en blijft een politieke benoeming, en daar moeten de partijen gewoon eerlijk voor durven uitkomen, vindt hij.

Een musicus die gouverneur wil worden: het is een opvallende carrièrewending, zeker als je ziet dat de meeste van Blanckaerts (42) concurrenten politici, diplomaten en overheidsmanagers waren. 

Hij zag het als een experiment, legt hij uit. “Ik doe onderzoek naar sociaal activisme als muziekcompositieproces, maar filosoof Frank Vande Veire zei me: ‘Hedendaagse klassieke muziek, daar luistert geen kat naar. Als je activisme wil hebben, dan moet je zelf aan de slag.’ Dus dacht ik: ‘Oké, de kans is onbestaande dat ik ook echt gouverneur word, maar het is nu toch een open procedure, dus waarom niet?’ Zo kon ik ook zien hoe die objectieve procedure in de praktijk werkt.”

En hoe verliep dat?

“Wel, op papier is dat  allemaal keurig en objectief geregeld. Je hebt een onafhankelijk rekruteringsbureau, maar dan begint het. De criteria waarop wordt beoordeeld zijn hoogst betwistbaar. Het ging over producten aan de man brengen en zo veel mogelijk groei creëren. Prima toetssteen als je een manager in de privé zoekt, maar bij de overheid ligt dat toch anders? De aanpak sluit wel naadloos aan bij de ideologie van de huidige Vlaamse regering, maar zoiets is toch totaal niet de taak van de overheid? Die moet ervoor zorgen dat je de samenleving vooruit kunt helpen, en niet enkel het individu.”

De selectieprocedure was dus al sterk ideologisch gekleurd?

“Ja, en dus an sich al politiek. In augustus, nog voor de beoordelingsfase was gestart, is Open Vld zijn kandidaten naar voren beginnen te schuiven. ‘Procedure of niet: Carina Van Cauter en Sas van Rouveroij zijn toch sowieso competent’, zeiden ze. Dat toont aan dat de politiek toen al volop probeerde in te grijpen in de procedure. Wat er ook gebeurde: die liberalen moesten erbij.”

Nu blijkt dat Van Cauter ook slechter scoorde dan Wim Leerman, die als beste uit de procedure naar voren is gekomen.

“Als ik mijn score naast die van Carina Van Cauter leg, dan zijn wij aan elkaar gewaagd. Heel dat rekruteringsproces heeft geen zin. Ze konden zich de kosten van dat rekruteringsbureau, wat toch niet van de poes is, hebben bespaard. Ze hebben dat destijds afgesproken als compromis omdat ze toen al ruzie hadden. Nu hebben ze opnieuw ruzie omdat de ‘verkeerde’ wint. Stop er gewoon mee. Doe het politiek, maar wees daar eerlijk over. Het zit er zodanig ingesleten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234