Europese Unie

Eurosceptici in Europees Parlement verdienen het vaakst bij. Leidt dit tot belangenverstrengelingen?

- Tim Igor Snijders - Bron: De Volkskrant
1 Nigel Farage, Europarlementariër voor de eurosceptische UK Independence Party, houdt een toespraak tijdens de 'EU NO'-campagne in Londen in september 2015. © EPA

De eurosceptische leden van het Europees Parlement verdienen verhoudingsgewijs het vaakst bij, naast hun voltijdse baan als Europarlementariër. Dat blijkt uit een rapport van anti-corruptiewaakhond Transparency International, die vreest dat bijbanen leiden tot belangenverstrengeling. 

Meer dan de helft van de 35 leden van Europa van Naties en Vrijheid (ENF), waartoe bijvoorbeeld de PVV en het  Rassemblement National van Marine Le Pen behoren, laat weten neveninkomsten te hebben.

Onder de grote fracties ligt het percentage bijverdieners aanzienlijk lager. In de centrum-rechtse Europese Volkspartij heeft 37 procent van de parlementariërs een betaalde nevenfunctie, gevolgd door de liberale fractie (ALDE) met 35 procent en de sociaaldemocratische (S&D) met 24 procent.

Share

Onder de eurosceptici is Nigel Farage de koploper

Uit hun gelederen komen wel de grootverdieners. EU-fan Guy Verhofstadt (ALDE) verdiende zeker 900.000 euro bij, onder andere als lid van de Raad van Bestuur bij de Belgische holdingmaatschappij Sofina.

nieuws

cult

zine