Maandag 24/02/2020

Verkiezingen

Europese aftocht voor vicepremier Kris Peeters: “Een eer om Marianne Thyssen op te volgen”

Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld Photo News

De kogel is door de kerk. Net op de dag dat Bart De Wever (N-VA) de vernedering compleet maakt, duwde CD&V haar gewonde Antwerpse boegbeeld zachtjes van het nationale toneel. Kris Peeters mag straks de Europese lijst trekken. “Een eer”, aldus de vicepremier.

Wat een onwaarschijnlijke dag bij CD&V. Eerst in Antwerpen in de oppositie geduwd worden door Bart De Wever. Vervolgens stemmenkanon Pieter De Crem zien afhaken als Oost-Vlaams kopman. En daarna een beslissing moeten nemen die logisch klinkt, maar niet helemaal onomstreden is: Kris Peeters aanduiden als Europees lijsttrekker in mei 2019.

Niet onomstreden omdat een verhuizing naar het Europees Parlement en mogelijk ook de Europese Commissie toch wel een heel elegante exit is voor de vicepremier die federaal een hobbelig parcours reed en in Antwerpen kopje-onder is gegaan. Maar bij de partijtop heeft Peeters toch nog altijd veel krediet.

Peeters: “Het is een eer”

Peeters ontkent dat het Europees lijsttrekkersschap geen eigen keuze is.  “Het is een eer om Europees lijsttrekker te mogen zijn in opvolging van Marianne Thyssen”, klonk het tegen VRT NWS. Tot het einde van de legislatuur wil Peeters nog “hard doorwerken aan een aantal belangrijke dossiers”, om daarna de Europese campagne voor te bereiden. Een post van vicepremier sluit hij uit.
  

De algemene vergadering van CD&V duidde gisteren naast Peeters ook de lijsttrekkers van West-Vlaanderen (Hilde Crevits en Hendrik Bogaert), Limburg (Wouter Beke en Lode Ceyssens), Vlaams-Brabant (Koen Geens en Peter Van Rompuy) en Brussel (Bianca Debaets) aan. Antwerpen wordt voorlopig opengelaten, na de verhuis van Peeters. Koen Van den Heuvel wordt naar alle waarschijnlijkheid Vlaams kopman, voor de Kamerlijst wordt nog een vrouwelijk wit konijn gezocht.

De rit uitdoen

In Oost-Vlaanderen is alleen Joke Schauvliege zeker van het Vlaamse lijsttrekkerschap. Voor de Kamer had de CD&V-top het lijsttrekkerschap gereserveerd voor Pieter De Crem, maar die haakte gisteren af. In een verrassend persbericht kondigde de Aalterse burgemeester aan dat hij dan toch tot de rit zal uitdoen als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, maar dat zijn nationale politieke carrière er daarna op zit.

De Crem zal in mei nationaal niet meer opkomen en geeft daarmee het signaal dat de partij haar plan kan trekken, nadat ze hem in 2014 degradeerde tot meeloper. De Crem heeft geen energie meer om samen met Hendrik Bogaert de rechterflank af te dekken van een partij die de voorbije jaren te veel naar links stuurde, naar hun aanvoelen.

Maar in zijn persmededeling vertelde De Crem niet het volledige verhaal. Het Laatste Nieuws vernam namelijk dat de Oost-Vlaming zich ook kandidaat stelde voor het Europees lijsttrekkerschap, waarmee hij de partijkeuze voor Peeters eigenlijk frontaal uitdaagde. Een poging om zo het ongenoegen rond de figuur-Peeters te capteren, strandde echter in het nationale lijstvormingscomité, waar de kandidatuur van De Crem niet werd weerhouden.

Binnen CD&V wordt echter de vraag gesteld hoe ernstig de poging van De Crem genomen moet worden. Door gewoonweg niet meer op te komen, kan hij vooral zijn uittredingsvergoeding rustig opnemen, zoals dat ook voor Jo Vandeurzen geldt.

In de campagne zal Wouter Beke nu uitgespeeld worden als federaal boegbeeld, waardoor hij naar alle waarschijnlijkheid ook de kandidaat wordt voor een federale topfunctie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234