Dinsdag 15/10/2019

Europese Commissie

Europees Parlement torpedeert Franse kandidaat-Eurocommissaris Sylvie Goulard, Macron reageert woedend

Sylvie Goulard naast president Macron. Beeld EPA

Het Europees Parlement heeft de kandidatuur van de Franse kandidaat-Eurocommissaris Sylvie Goulard definitief verworpen. De Française moest twee hoorzittingen afleggen maar kon niet overtuigen. Ze verloor een geheime stemming met 82 stemmen tegen en 29 voor. Frans president Emmanuel Macron reageert furieus: ‘Dit is ingegeven door wrok en misschien kleinzieligheid.’

De nederlaag is een pijnlijke zaak voor Macron, die met voormalig defensieminister Goulard een van zijn vertrouwelingen op een sleutelpositie in de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen had gemanoeuvreerd. Als het Parlement groen licht had gegeven, dan was Goulard Eurocommissaris voor Interne Markt en Industrie én Defensie en Onderzoek geworden.

De Franse president is alvast niet te spreken over het verloop van de stemming. Goulard “was het onderwerp van een politiek spelletje dat de Europese Commissie in haar geheel raakt”, liet Macron eerst via zijn diensten weten. Nadien deed hij er zelf op een persconferentie in Lyon nog een schepje bovenop. “Wat gespeeld heeft is wrok, en misschien kleinzieligheid”, klonk het. “Ik heb gestreden voor een portefeuille en heb drie namen op tafel gelegd. Men zegt mij: ‘Die naam is formidabel’, men neemt die aan en vervolgens zegt men mij ‘We willen die niet meer’. Dat moet men mij eens uitleggen.”

Sylvie Goulard. Beeld AFP

Procedure

Een lopende gerechtelijke procedure in Frankrijk wegens mogelijke fictieve tewerkstelling van parlementaire medewerkers in het Europees Parlement en de hoge vergoedingen die ze opstreek bij een Amerikaanse denktank deden haar de das om, samen met de bezorgdheid om haar enorme portefeuille.

Naast bezorgdheden van ethische aard zouden ook partijpolitieke overwegingen de doorslag gegeven kunnen hebben. Als poulain van Macron had Goulard de tegenwind van de christendemocraten van EVP kunnen verwachten: de Franse president was er in juli verantwoordelijk voor dat hun spitzenkandidaat Manfred Weber het voorzitterschap van de Europese Commissie misliep, ten voordele van Ursula von der Leyen. Dat manoeuvre zou bij de EVP allesbehalve goed verteerd zijn. Goulard kreeg bij de stemming dan ook alleen de steun van haar eigen liberale fractie Renew Europe, wellicht aangevuld met enkele sociaaldemocraten van S&D en conservatieven van ECR.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234