Maandag 25/05/2020

Arco

Europees Hof van Justitie zegt neen tegen Arco-waarborg

Beeld BELGA

Het viel te verwachten, maar de klap zal er voor de 800.000 Arco-coöperanten niet minder om zijn. Het Europees Hof van Justitie heeft de staatswaarborgregeling die de regering-Leterme destijds ontwierp voor de Arco-coöperanten naar de prullenmand verwezen.

Volgens het Hof is een garantieregeling op zich niet onverenigbaar met de Europese richtlijn over de depositogarantiestelsels, "maar zij moet stroken met het Verdrag en met name met de daarin neergelegde staatssteunregels", klinkt het.

Volgens het Hof mag een dergelijke uitbreiding van de waarborgregeling de nuttige werking van een depositogarantieregeling "niet ondergraven". "Hoe groter de te verzekeren risico's zijn, des te meer de depositogarantie immers verwaterd raakt." Daarbij merkt het Hof op dat door deze uitbreiding van de waarborgregeling voor de aandelen van coöperatieve vennootschappen "een groot aantal kleine beleggers onder het Belgische depositogarantiestelsel komt te vallen". Bovendien werden de Arco-coöperaties maar kort voor hun faling bij het garantiestelsel werden gevoegd en dus in het verleden niet hebben bijgedragen aan de financiering ervan.

De hele zaak draaide rond de vraag of de coöperanten gewone aandeelhouders zijn dan wel spaarders - waarvoor er dus al een waarborgregeling bestaat. Verschillende gewone aandeelhouders van Dexia waren tegen de staatswaarborg naar de Raad van State getrokken omdat ze zich gediscrimineerd voelden ten opzichte van de coöperanten, indirecte aandeelhouders, die wel hun geld (deels) zouden terugzien. Via de Raad van State en vervolgens het Grondwettelijk Hof belandde de zaak in Luxemburg. Die juridische weg moet met dit advies nu dus nog eens de omgekeerde weg afleggen, maar het Europese vonnis is wel bindend.

Het Belgische Grondwettelijk Hof en de Raad van State kunnen niet anders dan deze uitspraak volgen. Ze hebben juridisch geen enkele manoeuvreerruimte om het Europese arrest naast zich neer te leggen.

Voor de coöperanten is het nu uitkijken naar de politieke reacties. Want in het regeerakkoord van de regering-Michel hebben de coalitiepartijen zich ertoe geëngageerd om een zogenaamd plan B uit te werken.

N-VA koele minnaar

Dat niet alle politieke partijen binnen deze coalitie daar op dezelfde lijn zitten is een eufemisme. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is een koele minnaar om belastinggeld te reserveren voor het Arco-dossier. Het Europees Hof is van oordeel dat de beoogde garantieregeling die in het verleden werd uitgewerkt, in strijd is met de staatssteunregels", reageert Van Overtveldt. "Deze uitspraak maakt nog eens duidelijk dat elke toekomstige regeling - welke dan ook - juridisch sluitend moet zijn. Dat is ook wat de coöperanten vragen".

In zijn beleidsverklaring in oktober kondigde premier Charles Michel (MR) wel de oprichting aan van een taskforce die zich zal buigen over een schadevergoeding. Die taskforce is vrijdag in de steigers gezet.

Er is sprake van een principiële overeenstemming dat de Arco-coöperanten 40 procent van hun investering zouden terugkrijgen. Daarvoor is 600 miljoen euro nodig. Dat geld zou opgehoest worden door de christelijke werknemersbeweging Beweging.net, de staatsbank Belfius en de regering. Je kan dit beschouwen als een soort van 'minnelijke schikking'. De kans op een snelle uitkomst is klein, gezien de grote tegenstellingen. En het feit dat een aantal rechtszaken opgestart zijn, door misnoegde coöperanten.

"Creatieve oplossing"

"De taskforce zal uit experts van de bevoegde kabinetten bestaan en zal worden geleid door het kabinet van de premier. Dat betekent dat het dossier niet langer in handen is van minister van Financiën Van Overtveldt.

In De Ochtend wou CD&V-vicepremier Kris Peeters niet vooruitlopen op het voorstel dat de werkgroep op tafel zal leggen. Dat zou in de loop van 2017 moeten gebeuren. Peeters zei op de radio dat hij ervan uit gaat dat er een "creatieve oplossing" gevonden kan worden "die niet direct de belastingbetaler viseert". De coöperanten zullen zich over het voorstel moeten uitspreken, zei Peeters nog.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA

De werkgroep komt in de loop van deze namiddag al samen. 

Lees ook: Arco-coöperanten kijken tandenknarsend naar Europa

Lees ook: Peeters over Arco: "Ben zeker dat oplossing kan worden uitgewerkt die belastingbetaler niet meteen viseert"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234