Vrijdag 18/10/2019

zomertijd

Europa wil zomertijd als standaardtijd

Winter/zomeruur Beeld RV

Europarlementsleden van de transportcommissie hebben de afschaffing van de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd goedgekeurd. Dat zou volgens hen moeten gebeuren in 2021.

Een meerderheid van 23 tegen 11 parlementsleden schaarde zich maandagmiddag in de commissie achter het idee om het halfjaarlijkse geschuif met de klokwijzers binnen twee jaar af te schaffen. In maart 2021 zou dan de laatste keer omgeschakeld worden naar de zomertijd.

“We stellen voor de zomertijd overal als default te gebruiken, maar lidstaten wel de vrijheid te geven daar eventueel van af te wijken. Lidstaten die dat willen, moeten dat bekend maken tegen april 2020", licht Kathleen Van Brempt (sp.a) toe. Eind maart zal ook het voltallige parlement zich uitspreken. Nadien is het aan de lidstaten om in te stemmen.

De afschaffing van de halfjaarlijkse switch was vorig jaar op de agenda gezet door de Europese Commissie. Als het van haar afhing, dan hadden we eind deze maand al voor de laatste keer collectief overgeschakeld naar de zomertijd. Lidstaten die dan toch liever wintertijd behouden, zouden dan in oktober van dit jaar de laatste wissel naar de wintertijd kunnen maken.

De lidstaten gaven echter al snel aan dat ze meer tijd nodig hadden om de zaak te bekijken. Sommige lidstaten verkiezen zomertijd, sommige wintertijd, en nog andere landen willen de halfjaarlijkse omschakeling gewoon behouden. In België nam premier Charles Michel zich voor om de bevolking te raadplegen.

Lappendeken

Het Europees Parlement geeft de lidstaten nu de tijd om onderling overleg te plegen, met name met de buurlanden, en gecoördineerde keuzes te maken. “Het Europees Parlement heeft altijd gewaarschuwd voor de eventuele gevolgen die een lappendeken van tijdsregelingen kan hebben. Goed intra-Europees overleg is dus effectief een must”, stelt Ivo Belet (CD&V).

Belet wijst er bovendien op dat ook een afschaffing in 2021 nog niet in steen is gebeiteld. Het parlement wil immers dat de Europese Commissie de gevolgen van de uiteindelijke keuzes van de lidstaten op de Europese interne markt gaat onderzoeken. Indien de werking van de interne markt te veel hinder zou ondervinden, zou alsnog beslist kunnen worden om alles opnieuw uit te stellen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234