Zaterdag 26/09/2020

Brexit

EU: omstreden Britse wet moet van tafel

Maros Sefcovic, vicevoorzitter van de Europese Commissie, na zijn gesprek in Londen.Beeld REUTERS

De EU dreigt met strafmaatregelen tegen de Britse regering als die niet binnen een maand haar omstreden wetsvoorstel van tafel haalt dat de scheidingsakte tussen Brussel en het Verenigd Koninkrijk op losse schroeven zet. De ongewoon harde verklaring van de Europese Commissie verscherpt het conflict tussen Londen en Brussel.

De verklaring kwam gistermiddag na spoedoverleg tussen de vicevoorzitter van Commissie Maros Sefcovic en de Britse Brexitminister Michael Gove. De Commissie zegt dat Londen met het wetsvoorstel het vertrouwen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk ‘ernstig heeft beschadigd’. “Het is aan de Britse regering om dit vertrouwen te herstellen”, aldus de Commissie. Zo niet zijn er niet alleen sancties mogelijk maar kunnen ook de onderhandelingen tussen Londen en Brussel worden stopgezet over een nieuwe handelsrelatie.

Steen des aanstoots is het woensdag door de Britse regering gepresenteerde wetsvoorstel voor de handel binnen het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari. In dat voorstel staat dat Londen zich het recht voorbehoudt om afspraken in internationale verdragen naast zich neer leggen. De Terugtredingsovereenkomst – die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (inclusief Noord-Ierland) uit de EU regelt – is zo’n internationaal verdrag. De Britse premier Boris Johnson tekende er eind vorig jaar voor, net als het Britse parlement en de EU-landen.

Volgens de Commissie betekent het wetsvoorstel – als het wordt aangenomen door het Britse parlement – een “ernstige schending van de Terugtredingsovereenkomst en van internationaal recht”. De Commissie eist dat Londen die scheidingsakte “in letter en geest” respecteert. Zo niet, dan beschaamt Londen het Europese vertrouwen en zet het de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord op het spel.

Gove zei na afloop van het overleg met Sefcovic dat de nieuwe wet de Britse economie en Britse bedrijven moet helpen, alsook de vrede in Noord-Ierland handhaven. Sefcovic veegde die argumenten van tafel. “Naar onze mening bereikt het wetsvoorstel het tegendeel”, aldus Sefcovic.

Londen zegt dat het zijn eigen staatssteunregels moet kunnen opstellen nu het geen lid meer is (sinds 1 februari) van de EU. De EU is het daarmee eens, maar voor Noord-Ierse bedrijven is in de scheidingsakte een uitzondering gemaakt. Die houden immers – om grensproblemen met Ierland te voorkomen – onbelemmerd toegang tot de Europese markt. De scheidingsakte legt vast de Britse staatssteun voor Noord-Ierse bedrijven getoetst worden door Brussel om oneigenlijk voordeel ten opzichte van Europese bedrijven te voorkomen.

Londen negeert volgens de EU die afspraak met het nieuwe wetsvoorstel. De juridische dienst van de Commissie spreekt over een ‘duidelijke schending’ van het Terugtredingsovereenkomst. In die akte is ook vastgelegd wat de procedure is als een van de partijen zich er niet aan houdt. Dat leidt uiteindelijk tot financiële sancties en tegenmaatregelen. ‘De EU zal niet terugdeinzen om deze mechanismen te gebruiken’ aldus de Commissie.

Het Britse parlement bespreekt het wetsvoorstel komende weken. Er is kritiek maar premier Johnson beschikt over een grote meerderheid in het Lagerhuis. In het Hogerhuis heeft hij geen meerderheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234