Interview

Erdogan-aanhanger en voormalig sp.a-er Ahmet Koç verdedigt Turks beleid: "Turkije geeft een les in democratie"

Het Turkse referendum dat straks bepaalt of president Recep Tayyip Erdogan meer macht krijgt, beroert de westerse gemoederen. Ahmet Koç, het Limburgse provincieraadslid dat uit de sp.a werd gezet omdat hij iets te nadrukkelijk Erdogan en diens AK-partij steunt, begrijpt het niet goed. ‘Nederlandse Turken hebben toch het recht geïnformeerd te worden over de politiek in hun thuisland?’

Ahmet Koç geeft afspraak in het Limburgse provinciehuis. Hij mag dan politiek dakloos zijn, Koç blijft aan de slag als raadslid. Sinds zijn verwijdering uit de sp.a afgelopen zomer zetelt hij als onafhankelijke, maar na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 hoopt hij daar verandering in te brengen. Met gelijkgezinden broedt hij op een nieuwe, sociaaldemocratische partij, waarover straks meer.

In Hasselt is de maandelijkse provincieraad zonet afgelopen, de vergadertijd klokte net onder het uur af. “Er stond niet veel op het programma”, grijnst Koç. “Bovendien waren we het snel eens.” Toch zijn we niet de laatste aanwezigen, zo blijkt. Vanuit de kelder van het provinciehuis stijgen enthousiaste geluiden op. “De bar is nog open. Veel speciale bieren daar.” Koç kijkt naar zijn horloge. “Dat drankfestijn gaat nog wel even door.”

nieuws

cult

zine