Dinsdag 30/05/2023

NieuwsKernuitstap

Energieminister Van der Straeten: ‘Levensduur van maximaal twee kernreactoren wordt verlengd, en niet meer’

De kerncentrale van Doel. Beeld Photo News
De kerncentrale van Doel.Beeld Photo News

De federale regering zit vandaag samen over de kernuitstap, met de bedoeling om de knoop nu echt door te hakken. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zei voor aanvang dat het kernkabinet vergadert ‘met een open blik op de kernuitstap’. Dat betekent dat de levensduur van “maximaal twee kernreactoren” wordt verlengd, “en niet meer”, klonk het.

Redactie en Belga

▶ Kernkabinet zit samen over kernuitstap. Bekijk hier de reactie van minister Van der Straeten:

Eind vorig jaar leek het er nog op dat alle kerncentrales tegen eind 2025 zouden sluiten, maar daar heeft de oorlog in Oekraïne anders over beslist. Ook Groen, de partij van minister van Energie Tinne Van der Straeten, staat open voor een levensduurverlenging van de twee jongste reactoren, al zou er dan nog altijd vervangcapaciteit in de vorm van gascentrales nodig zijn.

“Vandaag gaat het over bevoorradingszekerheid, over onafhankelijk worden”, zei Van der Straeten vanochtend voor aanvang van de vergadering. “Wij nemen een beslissing die dat het beste garandeert en daarvoor liggen alle scenario’s op tafel. Vandaag gaat het voor mij over hoe wij onafhankelijk worden en hoe wij structureel onze facturen gaan verlagen. Dat is het doel.”

Hernieuwbare energie

Van der Straeten verzet zich wel tegen de levensduurverlenging van extra kerncentrales bovenop de reactoren van Doel 4 en Tihange 3. Er wordt overlegd “met een open blik op de kernuitstap, en dat betekent met maximaal twee gigawatt, maximaal twee kernreactoren en niet meer”, was ze duidelijk.

De Groen-minister krijgt bijval van Ecolo-vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. “Het gaat over maximaal twee centrales”, zei ook hij voor de start van de vergadering. Bovendien zijn daar wat de groenen betreft voorwaarden aan verbonden, herhaalde hij. Het gaat dan om extra investeringen in hernieuwbare energie. “Investeren in energieonafhankelijkheid is het beste politieke project voor onze economie en onze bevolking.”

Ook Groen-vicepremier Petra De Sutter hamerde daarop. “Het belangrijkste voor ons is dat het past in een groter plan richting hernieuwbare energie. Als we onafhankelijk willen worden, moeten we kijken naar gas en olie in ons hele energieverbruik.” De kritiek dat de groene plannen te veel zouden kosten, wuift De Sutter weg. “Het is een investering, maar die levert ook besparingen op. Als je kijkt naar de huidige prijzen van fossiele brandstoffen is het plaatje snel gemaakt.”

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van meerderheidspartij MR, pleitte er gisteren nog voor om minstens te overwegen om nog meer kerncentrales langer open te houden. Hij verzet zich tegen de bouw van nieuwe gascentrales, onder meer omdat die de afhankelijkheid van Rusland zouden vergroten.

Maar Vincent Van Quickenborne, vicepremier voor de Vlaamse liberalen van Open Vld, beaamde vanmorgen voor aanvang van de vergadering dat de discussie van vandaag slechts over twee kernreactoren gaat. Van Quickenborne, die naast Justitie ook bevoegd is voor Noordzee, wil onder meer ook inzetten op extra offshore windenergie en drijvende zonnepanelen op zee, zei hij. Algen kunnen dan weer dienen als biobrandstof.

Of de regering de knoop vandaag kan doorhakken, is verre van zeker. In regeringskringen valt te horen dat dat mogelijk niet lukt. “Het zal voor vandaag zijn of voor de komende dagen”, verwoordde Gilkinet het. “Wat telt is dat het een goed akkoord wordt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234