Vrijdag 01/07/2022

charles michel

En plots schakelt de premier enkele versnellingen hoger

Premier Charles Michel (MR) Beeld BELGA
Premier Charles Michel (MR)Beeld BELGA

Premier Charles Michel (MR) maakt vaart in het pensioendossier van de zware beroepen. Het is de eerste horde in een hele reeks lastige dossiers. Hoe pakt hij het aan?

Roel Wauters en Jeroen Van Horenbeek

Michel beseft: als er deze legislatuur nog een belangrijke beslissing genomen moet worden, dan moet het nu gebeuren. Na de paasvakantie flakkert de kieskoorts op in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Wie wil dan nog zijn nek uitsteken? Door nu een laatste keer de bakens te verzetten, kan hij de daadkracht van zijn ploeg onderstrepen.

Michel schakelt daarom enkele versnellingen hoger. Gisteravond riep hij de regeringstop samen, vandaag praat hij verder. Op het programma: het pensioendossier van de zware beroepen. Het dossiers sleept al aan sinds december, maar de premier heeft zelf het heft in handen genomen om tot een oplossing te komen. Tegelijk komt ook het mobiliteitsbudget op de agenda.

Michel had intussen een beproefde onderhandelingstechniek opgebouwd. Hij laat verschillende dossiers langzaam rijpen en legt ze vervolgens samen om tot één groot politiek akkoord te komen. Zo kan elke regeringspartij naar buiten komen met een trofee, waardoor de toegiften op andere dossiers beter te verteren zijn. Op die manier kwam vorig jaar onder meer het Zomerakkoord tot stand, met daarin onder meer de hervorming van de vennootschapsbelasting en de effectentaks.

Nu lijkt Michel zijn methode echter te wijzigen. Eerder dan alles op één hoop te gooien, lijkt hij deze keer stapsgewijs te werk te willen gaan. "Er komt niet zoiets als een Paasakkoord", klinkt in zijn entourage. Michel voelt dat er een doorbraak inzit voor de zware beroepen en het mobiliteitsbudget, dus gaat hij met die thema's verder.

De voorbije dagen voerde hij nochtans intens overleg met zijn ministers over het Energiepact en de regeling voor de Arco-gedupeerden (zie ook elders op deze pagina). Maar die dossiers moeten nog heel even wachten. Zeker wat Arco betreft lijkt het water nog bijzonder diep.

Later deze maand wacht ook nog de begrotingscontrole. Aartsmoeilijk wordt die oefening niet. Gezien de gunstige economische situatie van ons land zullen zware bijkomende besparingen allicht niet nodig zijn. Er zal vooral gekeken worden naar besliste maatregelen die nog niet (helemaal) uitgevoerd zijn op het terrein. Het lijkt erop dat hij eerst een aantal obstakels uit de weg wil ruimen om dan te kunnen uitpakken met mooie begrotingscijfers en een vlot conclaaf.

Hindernissenparcours

En daarmee is zijn werk nog niet gedaan. Michel moest begin dit jaar het dossier van de woonstbetreding in allerijl evacueren uit het parlement. Vooral bij zijn eigen partij MR, maar ook bij Open Vld en CD&V ontstond er kritiek op het wetsontwerp waarbij de politie bij mensen thuis op zoek kan gaan naar mensen zonder papieren. Een oplossing is niet voor de komende dagen. Het emotionele dossier moet eerst verder afkoelen.

Als klap op de vuurpijl moet de regering tegen de zomer ook nog beslissen over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen en enkele topbenoemingen doen, zoals die van ondervoorzitter van de Europese Investeringsbank. Een heel hindernissenparcours dus. En de tijd loopt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234