Vrijdag 27/01/2023

NieuwsPolitiek

Elke Decruynaere (Groen) zet stap opzij als schepen in Gent

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Eén dag na minister Sophie Wilmès (MR) zet ook Groen-schepen Elke Decruynaere een stap opzij, om persoonlijke redenen. De combinatie politiek - gezin is voor haar niet langer haalbaar. Eind mei stopt ze. Ze was 20 jaar politiek actief, en sinds 2013 schepen. Wie haar in juni opvolgt, is nog niet duidelijk.

VDS en SVW

Dat schepen Decruynaere in 2018 nog de leading lady van Groen, minder ‘prominent aanwezig’ was in het bestuur, viel door corona minder op. Als schepen van onderwijs ging ze wel nog vol voor haar bevoegdheden, maar de combinatie met haar privéleven weegt te zwaar door, zo blijkt nu. “Ik sluit het politieke hoofdstuk in mijn leven af”, zegt ze, geflankeerd door partijvoorzitter Meyrem Almaci en schepen Filip Watteeuw, en geruggesteund door heel veel Groen-leden. “Ik ben dankbaar, en fier op wat ik gerealiseerd heb, zoals het wegwerken van de tekorten in kinderopvang en onderwijs, of het pionieren op online aanmelden”, zegt ze. “Dit is een persoonlijke keuze.”

“Het leven overkomt je, en soms moet je de grenzen bewaken, en keuzes maken”, vervolgt Decruynaere. “Als schepen ben ik vervangbaar, als partner, als mama en als dochter niet. Het is tijd om de focus niet enkel op mijn job te leggen. Schepen is een fantastische, maar ook veeleisende functie, soms dag en nacht. Ik had heel graag deze legislatuur uitgedaan, maar dat gaat nu niet, omwille van omstandigheden. Ik heb absoluut nog goesting, want er ligt nog heel veel op de plank. Ik heb mogen samenwerken met fantastische en geëngageerd mensen. Dat was een voorrecht.”

“Ik ben als student in de politiek gestapt, toen nog met grote verontwaardiging en veel vuur. Ik werd in 2009 fractievoorzitter in Gent, in 2013 schepen. Dat vuur zal niet snel gedoofd raken, maar ik moet nu een andere keuze maken.” Decruynaere zorgt voor haar mentaal beperkte broer, en heeft nog een vader, een partner en twee jonge kinderen. “Ik maak mij trouwens wel ernstig zorgen naar de toekomst toe, bijvoorbeeld over het lerarentekort”, geeft ze nog mee.

Elke Decruynaere kondigt haar afscheid aan. Beeld Wannes Nimmegeers
Elke Decruynaere kondigt haar afscheid aan.Beeld Wannes Nimmegeers

Begrip

“Ik heb alle begrip voor de beslissing van Elke”, reageert burgemeester Mathias De Clercq. “De voorbije jaren heb ik zeer goed samengewerkt met haar. Ze heeft zich met hart en ziel ingezet voor de Gentenaars en in het bijzonder voor ons onderwijs en de jongeren in onze stad. Ook tijdens de coronacrisis kon ik echt op haar rekenen. Inhoudelijk en menselijk is dit een groot verlies voor het college en de politiek in het algemeen. Elke kan nu ten volle haar aandacht richten op haar familie. Ik vind het goed dat politici die keuze kunnen en durven maken, kijk ook naar minister Wilmès. Dit verdient alle respect. Ik wens Elke en haar familie alle steun en kracht toe.”

Toekomst

“Wat de toekomst brengt, weet ik nog niet”, zegt Decruynaere geëmotioneerd. “Ik heb nog geen andere job. Ik ga mij nu echt focussen op mijn familie, en later, als het kan en als ik er klaar voor ben, ga ik op zoek naar een nieuwe job. Dat zal opnieuw met jongeren of onderwijs zijn. Ik heb vertrouwen in de Gentse ploeg, ik ga niet over de schouders van mij vervanger meekijken. Ik wil iedereen danken voor de voorbije jaren.”

Hoe we Elke kunnen vervangen, moeten we nog bekijken”, zegt Filip Watteeuw, kopman van Gent. “Maar tegen eind mei zullen we een vervanger hebben, als schepen, en voor al haar andere verantwoordelijkheden. We willen daar onze tijd voor nemen, samen met de fractie en de partij, we gaat niet zomaar iemand aanduiden. Het zijn grote schoenen om gevuld te worden.”

Vriendin

Watteeuw sprak vooral zijn uitdrukkelijke dank uit voor zijn collega. “Toen ik dit nieuws hoorde, was dat echt een opdoffer, want samen met Elke hebben we Groen Gent groot gemaakt. We hebben samen zoveel gedaan. We wisten snel dat je uit het goede hout was gesneden, dat je er vol voor ging. Maar ze maakte ook indruk op een andere manier. Je moet altijd zoeken naar het evenwicht tussen politicus en mens, en dat kon zij perfect. Ze was nooit niets ontziend, puur politiek, ze was ook altijd oprecht bekommerd om de meest kwetsbaren. Ze is consequent, rechtlijnig, een teamspeler.”

“Ze heeft ons voortdurend uitgedaagd om ànders te denken, om ook buiten de politiek te denken”, zegt Watteeuw nog. “Ik heb enorm veel aan haar gehad. Het is een enorm verlies voor Groen, maar met dank aan haar is Groen Gent sterk genoeg om een waardige vervanger te vinden.”

Ook Meyrem Almaci sprak haar dank uit. “Ik ben hier als voorzitter, als compagnon de route, maar ook als vriendin. We leerden elkaar kennen bij Jong Agalev en Groen, en toen al was er die klik. Wij wilden oplossingen voor het onrecht dat we zagen. Maar het leven kan met citroenen gooien, en sommige mensen krijgen alleen citroenen. We zijn dankbaar voor wat je voor ons gedaan hebt, en nu zullen wij er ook zijn voor jou.”

“De beslissing van Wilmès staat hier los van, het is ook anders”, zegt Decruynaere nog. “Ik wil niet mijn hele privé-leven op straat gooien, maar mijn beslissing is in de voorbije weken genomen. Ik had al gas terug genomen, mijn collega’s vingen dat op waar dat nodig is. Maar beide zaken - gezin en werk - met hart en ziel blijven doen, dat gaat niet.”

Twee jaar terug verdween toenmalig schepen Annelies Storms een tijdlang van het toneel met een burn out. Ook gemeenteraadslid Elke Sleurs (N-VA) is al maanden thuis als mantelzorger voor haar hoogbejaarde ouders, in de gemeenteraad wordt ze vervangen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234