Donderdag 30/06/2022

Investeren

Elke Belg kan nu stukje rusthuis kopen

Archiefbeeld. Beeld Thinkstock
Archiefbeeld.Beeld Thinkstock

Voortaan kunt u als privépersoon investeren in de bouw van scholen, rusthuizen en psychiatrische instellingen. U stopt geld in een coöperatieve, die het project financiert en zodra die huur ontvangt van de uitbater, krijgt u een dividend uitgekeerd. Het initiatief moet de schatkist 50 miljoen euro opleveren.

Ann Van den Broek en Roel Wauters

De renovatie van een revalidatiecentrum. De bouw van een school, een rust- en verzorgingstehuis of een psychiatrische instelling. Grote werken aan een kinderopvang, een jeugdinstelling of een voorziening voor mensen met een beperking. Tot nog toe stuk voor stuk projecten die afhankelijk waren van overheidstoelagen aangevuld met grote private geldschieters. Maar vanaf nu moet de portemonnee van een investeerder niet per se zo dik meer zijn.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) ontwikkelde een systeem waardoor privépersonen vanaf nu kleine sommen geld kunnen investeren in deze instellingen en er een dividend voor terugkrijgen. Het minimumbedrag is afhankelijk van het project, het maximumbedrag dat een privépersoon mag investeren in zo'n kinderdagverblijf of rusthuis is 20.000 euro.

Via coöperatieve

Belangrijke voorwaarde: die investering gebeurt via een sociale coöperatieve vennootschap. Als die vennootschap minstens 80 procent van haar huurinkomsten uit die instellingen weer doorstort aan de investeerders, wordt ze vrijgesteld van vennootschapsbelastingen. Die gunstmaatregel bestond tot nog toe alleen voor commerciële vastgoedprojecten, maar wordt nu uitgebreid naar sociale vastgoedprojecten.

Ook de overheid pikt overigens een graantje mee: Peeters gaat ervan uit dat de maatregel jaarlijks 50 miljoen euro moet opbrengen voor de schatkist. Die komt voort uit de roerende voorheffing die u als investeerder moet betalen op uw dividenden. Het bedrag werd alvast ingeschreven in de begrotingscontrole afgelopen weekend.

Voor u gaat dromen van uw eigen klaslokaal in de wijkschool of persoonlijk gefinancieerde recreatiezaal in het rusthuis: zo werkt het niet. Als u wil investeren in een sociaal vastgoedproject, gaat uw geld naar de sociale vastgoedvennootschap die het project financiert. Die heeft hoogstwaarschijnlijk meerdere projecten in de portefeuille. Waar uw geld precies naartoe gaat, valt dan niet te garanderen. De enige zekerheid die u heeft, is dat u investeert in een maatschappelijk doel.

Hoe hoog het rendement van zo'n investering is, is ook nog niet te zeggen. Veel hangt af van de grootte van het project en hoe succesvol het is. Maar het is zeker geen slechte investering, meent professor emeritus Publieke Financiën Wim Moesen (KU Leuven).

"Het idee is nog zo gek niet", meent hij. "De rentevoet staat nog steeds ontzettend laag en de hoeveelheid slapend geld op de Belgische spaarrekeningen is heel groot. Waarom het dan niet mobiliseren en rechtstreeks inzetten voor de grote nood aan woonzorgcentra en andere instellingen?"

Risico is beperkt

Een heel groot risico loop je als investeerder bovendien niet. "Nu is dat altijd moeilijk in te schatten, maar dergelijke sociale instellingen zijn doorgaans erg stabiel. De kans dat er eentje op zijn dag zijn huur niet meer kan betalen, is niet zo geweldig groot."

Het risico dat je loopt als investeerder is hoe dan ook een stuk kleiner dan een investering in aandelen op de beurs, zegt Moesen. "En het brengt ongetwijfeld meer op dan een klassiek spaarboekje."

Een goed initiatief? "Ja, maar garantie op gelijke zorg moet blijven", vindt Peter De Gadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen. Lees het interview in De Morgen. Abonnees kunnen in onze pluszone terecht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234