Vrijdag 19/04/2019

Belastingen

Elk kind gelijk voor de fiscus: Van Overtveldt wil één belastingaftrek

N-VA legt tijdens de begrotingsbesprekingen een verrassende fiscale hervorming voor gezinnen op tafel. Meest ingrijpende luik: eenzelfde belastingvrije som voor elk kind ten laste.

Financiënminister Johan Van Overtveldt haalde de mosterd bij de nieuwe Vlaamse kinderbijslag. Beeld BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) baseert zich voor zijn plannen op de nieuwe kinderbijslag van de Vlaamse regering. Ook die voorziet vanaf 2019 een uniform bedrag voor alle kinderen, ongeacht hun leeftijd of plek in het gezin. De impact van zijn voorstel is niet min. Momenteel stijgt de fiscale aftrek progressief naargelang het aantal kinderen ten laste. Eén kind levert een belastingvrije som van 1.550 euro op, twee kinderen 3.980 euro, drie kinderen 8.920 en vier kinderen 14.420 euro.

Een exact bedrag plakt de minister nog niet op zijn uniform tarief, maar in de wandelgangen circuleert een getal van 2.300 euro. Voor drie kinderen komt dat dus neer op een vrijstelling van 6.900 euro, in plaats van 8.920. Conclusie: kleine gezinnen gaan erop vooruit, grote gezinnen achteruit.

Al klopt dat niet helemaal, want het voorstel geldt alleen voor kinderen die nog niet geboren zijn. Met de budgettaire ruimte die vrijkomt, wil Van Overtveldt een aantal andere aftrekken verhogen. Het gaat over de belastingvermindering voor kinderopvangkosten, de bijkomende belastingvrije som voor alleenstaande ouders en de belastingvrije som voor (bejaarde) ouders ten laste. Het hele plaatje is budgetneutraal.

Een andere ambitie bergt N-VA ondertussen op. De begroting raakt in 2019 niet in evenwicht, maakte Bart De Wever gisteren duidelijk. En wanneer ook De Wever zijn verkiezingsbelofte inslikt, is de ambitie om tegen 2019 naar 0 procent tekort te gaan, formeel verlaten.

"We moeten de mars naar een evenwicht voortzetten, maar in een realistisch tempo. Zeggen dat we in twee jaar 8 miljard moeten vinden, dat is de mensen blaasjes wijsmaken." Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren in de marge van de Vlaamse feestdag. Als zelfs de man van 'show me the money' de rol lost, dan zal het wel zo zijn.

Voor MR was evenwicht nooit een must, voor CD&V is de jobcreatie belangrijker en ook Open Vld zit op die lijn. Wat gaat de regering dan doen? De Europese commissie eist alleen dat België de komende twee jaar een structurele verbetering van 1 procent, ofwel 4 miljard, realiseert. Mogelijk wordt dat communicatief verpakt door de investeringen niet mee te rekenen, zoals de Vlaamse regering bijvoorbeeld ook doet met Oosterweel.

Het enige probleem is dat Europa vindt dat ons land niet voldoende staatsschuld heeft afgebouwd. Een bijkomend signaal is dus nodig. De verwachting is dan ook dat er tijdens de begrotingsbesprekingen knopen worden doorgehakt over een gedeeltelijke verkoop van het staatsbelang in Belfius. En aan dit dossier heeft CD&V zoals bekend een regeling voor de coöperanten van Arco gekoppeld.

Korf voorstellen

Een andere koppeling die CD&V heeft gemaakt, is de hervorming van de vennootschapsbelasting en de eis om een meerwaardebelasting op aandelen, die de andere coalitiepartners niet zien zitten. Door die tegenstelling belandde Michel I in oktober 2016 in een crisis. Volgens meerdere bronnen zou de premier CD&V nu willen paaien met een hele korf voorstellen die als fiscaal rechtvaardig kunnen bestempeld worden. Daarbij zou hij heel breed gaan. Zo zouden via een uitbreiding van de welvaartsenveloppe de armsten een extra duwtje kunnen krijgen en liggen er ook pistes op tafel om effectenrekeningen en spaargeld anders te belasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.