Woensdag 15/07/2020

DiscriminatieUpdate

El Kaouakibi (Open Vld) steunt motie oppositie tegen discriminatie

Sihame El Kaouakibi (Open Vld).Beeld Photo News

Sihame El Kaouakibi (Open Vld) heeft in het Vlaams Parlement een motie van sp.a, Groen en PVDA over de aanpak van discriminatie gesteund. El Kaouakibi toonde zich de voorbije weken een voorstander van praktijktests, maar de meerderheidspartijen, waaronder de hare, beslisten om die toch niet in te voeren.

Sihame El Kaouakibi verdedigde vorige week woensdag de anti-racismeresolutie van de meerderheid in het parlement, ook al was daarin niet letterlijk sprake van praktijktesten. Een dag later sloot Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) die praktijktesten uit en reageerde El Kaouakibi erg teleurgesteld. Ze riep op om de voorstellen van de oppositie goed te keuren.

“Het is nu aan individuele parlementsleden die de boosheid van de burgers horen: ook als je eigen partij niet zover wil gaan, zet dan voor één keer het partijbelang opzij en ga voor het burgerbelang”, klonk het in een interview in De Morgen.

 Woensdagavond onthield El Kaouakibi zich bij de stemming van de motie van de meerderheid na het actualiteitsdebat, waarin nogmaals aan de wetenschap wordt gevraagd om een monitoringsysteem uit te werken. 

Ze steunde daarna de motie van sp.a, Groen en PVDA. Die motie vraagt de Vlaamse regering om discriminatie actief aan te pakken door onmiddellijk de nodige decretale en organisatorische stappen te nemen tot invoering van proactieve Vlaanderenbrede praktijktesten op de arbeidsmarkt en de private huurmarkt. De tekst haalde uiteindelijk geen meerderheid.

‘Deloyaal’

“Dit is not done”, reageert Wilfried Vandaele, fractieleider van N-VA. “In een meerderheid stem je wat afgesproken is. Dat is de bluts met de buil. Vandaag haal jij je slag thuis, morgen iemand anders.”

Vandaele vergelijkt het met een gezin. “Je kan je standpunt met verve verdedigen, maar op een bepaald moment moet je je wel conformeren. Anders werkt het parlement en zelfs de samenleving niet meer.”

CD&V heeft het over een deloyale houding. “We stellen vast dat Bart Somers haar niet heeft kunnen overtuigen”, zegt fractieleider Peter Van Rompuy. “We zullen dit de komende dagen in de meerderheid bespreken.”

N-VA en CD&V vinden wel dat Open Vld de kwestie in eerste instantie intern moet trachten op te lossen.

Nulmeting

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) kondigde eerder vandaag aan dat ze begin volgend jaar voor elke sector op de arbeidsmarkt een nulmeting voor discriminatie wil. “We maken nog dit jaar een instrument om elke sector te tonen hoe je dat in kaart kan brengen.”

 De sectoren zal worden gevraagd om op basis van het instrument een nulmeting te doen om discriminatie in kaart te brengen. Vandaag is dat enkel voor de dienstenchequesector al gebeurd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234