Donderdag 17/10/2019

Politiek

Eerste Kamerzitting: Dewael laat Van Langenhove op de bank zitten

Beeld Francis Vanhee

Voorlopig Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) heeft het voorspelde circus rond de eedaflegging van Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) met een kneepje in de kiem gesmoord. Hij geeft meteen zijn visitekaartje af om de eerste burger van het land te worden.

“Dit is de enige plaats die de kiezer mij toebedeeld heeft.” Patrick Dewael (Open Vld) schudde bij de opening van het parlementaire jaar een verrassing uit de mouw. Iedereen verwachtte dat hij als Kamerlid met de langste staat van dienst vooraan zou plaatsnemen, om de eedaflegging van de volksvertegenwoordigers in goede banen te leiden. Maar de Limburger weigerde. “Ik zal dit doen vanop mijn eigen plaats. En dat geldt voor ons allemaal.”

Normaal zouden Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) en Melissa Hanus (PS) – de twee jongste verkozenen – Dewael vooraan flankeren. Maar zo’n prominente rol voor Van Langenhove zagen de Franstalige partijen niet zitten. Daarom zocht en vond de ervaren Dewael een achterpoortje in het reglement van de Kamer om de rol van Van Langenhove in te perken. Zolang hij zelf niet naar voor zou komen, wist hij, zou Van Langenhove ook op zijn stoel moeten blijven zitten.

De N-VA-fractie Beeld Francis Vanhee

Omgekeerde rode driehoek

PS, MR en Ecolo hadden voor de zitting aangekondigd dat ze zich hevig zouden verzetten tegen de aanwezigheid van Van Langenhove, die eerder deze week in verdenking werd gesteld voor inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet. Bij hun intrede droegen de parlementsleden een omgekeerde rode driehoek op hun kledij, een symbool van het antifascisme. Ook VB-voorzitter Tom Van Grieken beloofde vooraf “stampij” te maken.

Maar Van Langenhove en co. legden zonder incidenten hun eed af. Ook hun tegenstanders beten op hun tong. Dewael had de lont uit het kruitvat gehaald. “We moeten die Vlaams Belangers niet meer aandacht schenken dan nodig”, klonk het in de wandelgangen bij de liberalen. “Zij hebben sowieso orders gekregen om zich vandaag perfect te gedragen.”

Bij Vlaams Belang wreven ze zich in de handen. Zo veel gedoe voor niets, en dat enkel voor hen? “Wij danken iedereen voor een dag vol onbetaalbare reclame”, tweette Vlaams fractieleider Chris Janssens.

Al was de echte winnaar van de dag misschien wel Dewael, die volgende week graag verkozen wil worden als Kamervoorzitter. Wie kan na zo’n manoeuvre nog beweren dat hij geen goede parlementsvoorzitter zou zijn?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234