Dinsdag 26/05/2020

AnalyseFederale formatie

Eerste duw naar de uitgang: cdH zegt federaal ‘non’ tegen N-VA

Catherine FonckBeeld BELGA

CdH zegt luid en duidelijk ‘non’ tegen N-VA. De Waalse christendemocraten willen in een regering stappen, op voorwaarde dat N-VA aan de kant blijft. Informateur Paul Magnette vloekt binnensmonds. Dit veto dreigt zijn strategie te doorkruisen.

“Wij delen het project van N-VA niet. Dus zoals het er nu voorstaat, zullen wij niet in een regering stappen met N-VA”, benadrukte cdH-kopvrouw Catherine Fonck vanochtend op de Franstalige nieuwszender LN24. “Kijk naar het slechte bilan van Jan Jambon als minister van Binnenlandse Zaken. Kijk naar het budgettaire rapport van de vorige regering. Kijk naar de manier waarop de strijd tegen belastingfraude is aangepakt. Mensen zeggen: ‘Het beleid van de laatste jaren was onrechtvaardig.’ Als cdH willen wij het straks anders aanpakken.”

Regenboog

Met de uitspraken van Catherine Fonck wordt duidelijk waar cdH federaal echt naartoe wil. In tegenstelling tot wat de Waalse christendemocraten tijdens de eerste maanden na de verkiezingen hebben verteld, blijken ze vandaag dan toch bereid om in een nieuwe federale regering te stappen. Op voorwaarde dat N-VA niet deelneemt aan de macht. CdH rijdt voor een zogenaamde ‘regenboogcoalitie’ met PS, sp.a, MR, Open Vld, CD&V, cdH, Groen en Ecolo. Deze coalitie heeft een meerderheid van achttien zetels in het federaal parlement.

CdH, een van de verliezers bij de stembusgang in mei, kan vijf zetels aanleveren voor een toekomstige regenboogcoalitie. Veel is dat niet, maar de aanwezigheid van cdH in zo’n regering lijkt vooral gevoelsmatig van belang. Als cdH erbij is, kan dat CD&V enigszins geruststellen om deze ongebruikelijke formule een kans te geven. Bij een aantal Vlaamse christendemocraten leeft nog altijd het idee dat het centrumrechtse project onder premier Charles Michel (MR) heel anders was gelopen indien cdH eraan had meegewerkt als extra centrumkracht.

Een belangrijk mathematisch feit: als CD&V straks toehapt voor een regenboogcoalitie is de formule eigenlijk rond. Ook zonder Open Vld heeft deze coalitie namelijk een meerderheid. (Al heeft MR wel al duidelijk gemaakt dat de liberale familie een en ondeelbaar is.)

Magnette

Vraag is of de stellingname van cdH goed nieuws is voor informateur Paul Magnette (PS). Dat valt te betwijfelen, aangezien cdH zijn strategie dreigt te doorkruisen. 

Magnette heeft ervoor gekozen om als informateur weg te blijven van de discussies over ‘wie het met wie aan wil’ en te werken aan een inhoudelijke nota. Die is opgebouwd rond zes thema’s waarvan Magnette denkt dat hij er CD&V en Open Vld op een organische manier mee aan zich kan binden. Thema’s waarvan hij tegelijk hoopt dat ze er traag maar gestaag voor kunnen zorgen dat N-VA zelf de handdoek gooit. Over communautaire hervormingen wordt bijvoorbeeld niet gesproken. Het is intussen duidelijk dat een samenwerking tussen PS en N-VA heel moeilijk wordt. Magnette vindt de communautaire eisen van N-VA te verregaand.

Als Magnette straks een regering zonder N-VA – de grootste partij in Vlaanderen – op de been wil krijgen, dan moet de regie daarvoor echter perfect zijn. Deze toekomstige regering zal immers sowieso een minderheid vertegenwoordigen in Vlaanderen en dat is een teer punt. Bovendien zitten N-VA, Open Vld en CD&V samen in de Vlaamse regering Jambon I. Wat Magnette dus absoluut niet wil doen, is de Vlaams-nationalisten zelf hardhandig naar de exit duwen. Op die manier zouden ze zich vanuit de oppositie jarenlang kunnen wentelen in de slachtofferrol. Een vooruitzicht dat het veel moeilijker maakt voor CD&V en/of Open Vld om zich te binden aan PS. 

Helaas voor Magnette: dat is net wat Fonck vanochtend gedaan heeft. Ze heeft N-VA de eerste duw naar de uitgang gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234