Vlaamse regering
Eén uur minister-president, en al eerste rel: ‘We willen die Belgische vod niet op de achtergrond’
Liesbeth Homans (N-VA) is officieel de nieuwe minister-president van Vlaanderen en daarmee de eerste vrouw ooit die de Vlaamse regering leidt. De eerste rel heeft ze ook al achter de rug: Homans noemde de Belgische vlag tijdens de presentatie van haar nieuwe regering ‘een vod’.
“Ja, maar we willen die Belgische vod niet op de achtergrond.” Liesbeth Homans zegt het schijnbaar achteloos maar beslist, wanneer collega Jo Vandeurzen (CD&V) de meest geschikte plek aanwijst om een staatsieportret te maken. De Vlaams-nationaliste is een uurtje eerder door de koning bekrachtigd als de nieuwe minister-president, ter opvolging van Geert Bourgeois die vandaag de eed aflegt als Europees Parlementslid. En bij een licht gewijzigde regeringssamenstelling hoort een nieuwe groepsfoto.
Maar dus niet eender waar, als het van Homans afhangt. Even later, wanneer de pers haar vragen wil stellen, ontglipt het haar opnieuw. “Maar niet hier, niet met die Belgische vod op de achtergrond.” Om er meteen aan toe te voegen, zich plots bewust van de situatie: “Dat heeft niemand gehoord, hé? Dat wordt niet uitgezonden.”
Dat werd het wel in het middagjournaal van VRT. En meteen ontploften sociale media en nam ook de Franstalige pers het nieuws over. Homans zelf heeft het over een “kwinkslag op een stressvolle dag” die gedownsized moet worden, zegt haar woordvoerder. “De minister is vanmorgen met veel respect naar het paleis gegaan en ze heeft veel respect voor de Belgische instellingen. Dit was enkel situatiehumor, het was niet de bedoeling om mensen te kwetsen of denigrerend over te komen.”
Beleefde mensen
Bevorderen zal het de relatie met het zuiden van het land toch niet doen. En zo schiet Homans meteen zichzelf in de voet. Ze hekelde dinsdagochtend namelijk expliciet de weigering van PS om met N-VA te praten. “Wij willen dat wel, wij zijn beleefde mensen.”
De reden daarvoor is duidelijk: N-VA wil absoluut deel uitmaken van de volgende federale regering. “Op federaal niveau wordt er gesproken over dingen die de Vlamingen aangaan, zoals migratie en volksgezondheid. We gaan de Vlaming dan niet overleveren aan een Franstalig beleid, dat is duidelijk niet waar hij voor gestemd heeft.” Precies daarom heeft Bart De Wever (N-VA) de Vlaamse formatie maandag aan de federale gekoppeld, zegt Homans. “Wij willen garanties dat de partijen die met ons een Vlaamse regering vormen, daarna geen federale regering gaan vormen zonder een meerderheid aan Vlaamse zijde.”
Fier
Homans werd maandag pas uit het ziekenhuis ontslagen, waar ze donderdag was opgenomen met hartklachten. Van de artsen moest ze het nog wat kalm aan doen, maar de eedaflegging viel niet te verplaatsen aangezien Bourgeois dinsdag in Straatsburg verwacht werd.
Hoewel ze naar eigen zeggen nog last had van de narcose, is Homans wel fier dat ze de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen wordt. “Voor een historica is dat toch speciaal”, zegt ze. “Ook al ben ik niet de grootste pleitbezorger van quota en huldig ik het principe van de juiste man of vrouw op de juiste plaats. Het is wel fijn dat ik nu in de geschiedenisboeken kom en dat mijn zonen dat zullen moeten leren. Hopelijk hebben ze dan eens geen buis op dat vak.”
Homans kan in functie blijven tot de nieuwe Vlaamse regering de eed aflegt. Dat kan nog wel even duren, aangezien De Wever maandag de pauzeknop van de Vlaamse gesprekken induwde. Maar Homans is niet van plan om werkloos toe te kijken. “De Vlaamse regering zal er geen zijn van stilstand zoals de federale regering. Wij kunnen echt nog wel zaken beslissen, want we hebben nog steeds een meerderheid in het Vlaams Parlement.” Homans zelf wordt overigens niet vervangen, de Vlaamse regering doet de rit uit met een man/vrouw minder.
De kans dat Homans ook de volgende Vlaamse regering zal leiden is overigens klein. Vlaams informateur Bart De Wever stelde zich expliciet kandidaat voor de job, maar ondertussen valt ook steeds vaker de naam van Jan Jambon voor de post.