Dinsdag 26/05/2020

Verkiezingen

Een pittig debat later: leden Groen en sp.a keuren samenwerking goed

Wouter Van Besien trekt het 'Samen'-project voor Groen.Beeld BELGA

Het is nu helemaal zeker: Groen en sp.a trekken samen naar de kiezer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Ook  de leden stemden mee in. Vooral bij de groenen ging daar een pittig debat aan vooraf.

Bij de Antwerpse sp.a-leden verliep de stemming opvallend vlot. Bij de 160 aanwezigen was er slechts 1 tegenstem en 1 onthouding. Bij Groen ging het moeizamer. Daar stemde uiteindelijk 76 procent van de leden voor de samenwerking. Ze hadden minstens een tweederde meerderheid nodig.

Het project 'Samen', waar Groen en sp.a de krachten bundelen, werd vrijdag al voorgesteld op een persconferentie. De drie trekkers Wouter Van Besien (Groen), Jinnih Beels (onafhankelijk) en Tom Meeuws (sp.a) gaven uitvoerig uitleg in alle mogelijke media. Toch was de deal nog niet helemaal bezegeld: de leden van beide partijen moesten nog hun fiat geven op de respectieve lokale congressen. Mocht het daar nog mis lopen, zou dat zwaar gezichtsverlies beteken. "Er is geen plan B", gaf lijsttrekker Wouter Van Besien de afgelopen dagen aan.

Een formaliteit dus? Zeker niet. Vooral bij Groen beloofde het nog spannend te worden. Hoewel het partijbestuur zich vol achter het project had geschaard, moesten de leden overtuigd worden. "Wij zijn geen follow-the-leader-partij", zei Van Besien daarover. Zijn achterban laat zich niet zomaar iets opleggen. Bovendien: volgens de statuten is er een tweederdemeerderheid nodig om met een andere partij in zee te gaan, wat de lat nog een stuk hoger legt.

Beeld BELGA

"Een beetje grijs"

Vooral partijveteraan Mieke Vogels toonde zich bijzonder kritisch. "Ik denk dat het een publiek geheim is dat ik niet echt pro-kartel ben, maar ik ben vooral niet overtuigd door het inhoudelijk platform dat ernaast ligt", zei ze voor het binnengaan aan de VRT. "Ik vind het zeer zwak, een beetje grijs." 

Ze ervan overtuigd dat apart opkomen verstandiger is. Een peiling van de Gazet van Antwerpen gaf enkele weken geleden aan dat de partij alleen beter zou scoren dan samen met sp.a. "Net nu de kiezer onze ideeën lust, is het niet verstandig om op voorhand al water in de wijn te doen." Bovendien zijn er genoeg mensen bij Groen die de socialisten nog altijd associëren met oude politieke cultuur en het establishment.

De opkomst voor het Groen-congres in Berchem was groot: er daagden ongeveer 120 leden op, of bijna het dubbele van eerdere Antwerpse congressen. Het duidt erop dat de inzet groot is.  Van Besien, zelf oud-voorzitter en voormalig districtsburgemeester in Borgerhout, kan rekenen op heel wat moreel gezag. Ook het feit dat de groenen de lijsttrekkersplaats hebben gekregen en dus de kandidaat-burgemeester leveren, moet de twijfelaars overtuigen.

De drie trekkers van de progressieve Antwerpse lijst 'Samen': Wouter Van Besien (Groen, l), Jinnih Beels (onafhankelijk, l) en Tom Meeuws (sp.a, r)Beeld BELGA

Sneller beklonken

Bij de Antwerpse socialisten, die even verderop in Deurne verzamelden, was het debat vrij snel beklonken. De achterban is daar traditioneel iets volgzamer dan bij Groen. Bovendien werden vorige week al zo'n 150 leden op drie verschillende plaatsen in de stad geconsulteerd. Toen al bleek dat er geen grote tegenstand zou opduiken. Vandaag keurden de 160 aanwezige leden de samenwerking massaal goed. Er was slechts 1 tegenstem en 1 onthouding. Volgens de interne regels volstond de helft van de stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234