Vrijdag 09/12/2022

NieuwsPolitiek

‘Een druppel in een overvolle emmer’: waarom N-VA-toptalent Valerie Van Peel niet meer opkomt in 2024

Valerie Van Peel (N-VA). Beeld © Stefaan Temmerman
Valerie Van Peel (N-VA).Beeld © Stefaan Temmerman

Valerie Van Peel, een van de toptalenten van N-VA, kondigt aan dat ze bij de volgende verkiezingen geen kandidaat meer zal zijn. Van Peel maakt dat zelf bekend in een lange brief op Twitter.

Tine Peeters

“Ik heb altijd geprobeerd om open en eerlijk aan politiek te doen. Vandaar dit bericht. Ik ga als politica een stap terug zetten en me met evenveel passie als altijd in het parlement voor het verdere verloop van mijn mandaat richten op mijn dossiers. Maar bij een volgende verkiezing kom ik niet meer op. De toekomst is aan de volgende generatie. En gelukkig staan er in onze partij verschillende toptalenten klaar.” Haar mandaat als ondervoorzitter legt ze neer. Enkele maanden geleden maakte Lorin Parys, de andere ondervoorzitter van N-VA, ook al de overstap naar de Pro League.

Met die aanhef laat Van Peel op Twitter weten dat ze niet meedoet aan de volgende verkiezingen. De afwikkeling van het asbestdossier was, zo schrijft ze, ‘een druppel in een overvolle emmer’. “Het politieke systeem zit vast,” schrijft ze nog. “Daarbinnen tegen onbeweeglijke muren blijven beuken, is voor mij niet meer gezond.”

Bezinning

Vorige maand vond ze geen steun bij de meerderheidspartijen - N-VA zit federaal in de oppositie - voor haar wetsvoorstel waardoor mensen die aankloppen bij het asbestfonds daarbovenop een klacht kunnen indienen bij de rechtbank. Haar wetsvoorstel kreeg enkel de steun van Vlaams Belang en PVDA. “Indien dit weggestemd wordt, ga ik mij bezinnen over mijn toekomst, want ik heb geen zin om hier nog twee jaar tegen de muren te lopen”, gaf ze toen al - na de toelichting van haar voorstel - mee.

Ook op Twitter uitte ze op dat moment haar frustraties: “Mijn geloof in het parlement heeft opnieuw een enorme knauw gekregen. Als we niet uit de meerderheidslogica kunnen komen in dossiers die niet voorkomen in het regeerakkoord, die gaan over de rechten van slachtoffers, maken we ons compleet irrelevant”, postte ze na de stemming.

Binnen de partij valt te horen dat ze al veel langer gedegouteerd was door de werking van het politiek bedrijf. “Het hele ecosysteem van de Wetstraat is een triestige vertoning geworden”, zegt een partijtopper. “Het gaat enkel over boksmatchen en beenvegen die partijen elkaar toedienen. Iemand als Valerie - met al haar gezond idealisme en eerlijke passie - had het daar erg moeilijk mee. Er lopen er veel te weinig rond zoals zij.”

Welke toekomst ze dan wel voor zichzelf ziet, laat ze niet weten. “Ik ga op zoek naar nieuwe wegen waarbij ik de stem wil blijven van zij die er geen hebben en op andere manieren op zoek zal gaan naar impact”, schrijft ze.

Bloemetjes voor De Wever

Aan het einde van haar brief bedankt ze Bart (De Wever, TP) expliciet. Toen ze hem dertien jaar geleden vertelde dat ze absoluut voor hem wilde werken, antwoordde hij volgens haar: ‘Als voorzitter doe ik een vreugdedansje. Als mens zeg ik je: begin er niet aan. Het is bikkelhard voor mensen als jij.’ “Ik ben blij dat ik toen niet geluisterd heb,” gaat ze verder. “Want ik heb gigantisch veel van jou geleerd.”

De Antwerpse politica laat ook nog weten dat er geen grootse partijpolitieke bespiegelingen moeten gemaakt worden over haar aangekondigd vertrek. “Alle analyses ten spijt, dit is een persoonlijke beslissing die met veel meer te maken heeft dan alleen mijn job. Er zijn geen verborgen partijpolitieke redenen.” Ze wil ook geen verdere uitleg geven over haar afscheid.

Voorzitter De Wever

Vandaag raakte ook bekend dat De Wever voorzitter blijft tot na de verkiezingen van 2024. De Antwerpenaar staat al sinds 2004 aan het roer van de Vlaams-nationalisten. Hij werd in 2020 verkozen voor een periode van 3 jaar. Dat mandaat krijgt nu een verlenging tot na de volgende verkiezingen. Partijgenoten bezweren dat Van Peels vertrek niks te maken heeft met N-VA, al blijft de timing vreemd. “Het gaat over een afkeer van de politiek in het algemeen”, luidt het.

Van Peel geldt als een van de absolute toptalenten van de Vlaams-nationalisten. Als ondervoorzitter was ze het symbool van de zachte kant van de partij. In het parlement werkte ze vooral rond dossiers zoals de numerus clausus voor geneeskunde, kindermisbruik en - zoals eerder vermeld - het lot van de asbestslachtoffers.

Voor ze voor de politiek koos, was ze aan de slag voor Het Nieuwsblad, Actua-TV en Dag Allemaal. In 2009 begon ze te werken als woordvoerder voor N-VA, vijf jaar later schopte ze het tot Kamerlid. Sinds 2021 was ze ondervoorzitter. In haar Kapellen, waar ze woont, nam ze ook verschillende plaatselijke mandaten op.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234