Woensdag 01/12/2021

VerkiezingenEcolo

Ecolo feest met de rem op: ‘Groene golf kletst op zwart moeras’

Vreugde met een scheut onrust, dat voelen de Franstalige groenen. Zowel in Wallonië als in Brussel boeken zij fikse winst. ‘De groene golf is nog groter geworden, we verdubbelen onze score van 2014’, zegt covoorzitter Zakia Khattabi triomfantelijk. ‘Maar we zien ook de donkere wolken in het noorden.’

“Je kunt het zelf vaststellen: de verschillen tussen Nederlands- en Franstalig België zijn intact”, grapt Vincent Molenberg (47) uit Oudergem, consultant, vader van vier en kandidaat voor Ecolo. “Stipt om vijf uur waren hier al vele mensen van Groen. Maar wij houden wat meer van de zuiderse stijl. Wij beginnen altijd wat later aan een feestje.”

Het valt inderdaad op in La Madeleine, de concertzaal in hartje Brussel die Groen en Ecolo hebben afgehuurd voor deze verkiezingsavond. De Groen-aanhangers zijn vroege vogels. Wanneer de eerste mooie resultaten voor Ecolo luid door de speakers knallen, stijgen vreugdekreten op, ook bij de mensen die hier in een Groen-T-shirt rondlopen. Want “wij zijn natuurlijk, veel meer dan alle andere, één partij”.

Het gejoel blijft toenemen naarmate de avond vordert, want de positieve resultaten voor Ecolo blijven binnendruppelen tot uiteindelijk duidelijk wordt dat Brussel, zoals verwacht, erg groen heeft gestemd – al blijft PS wel de grootste. In Wallonië tekent zich een gelijkaardig beeld af.

“Het ziet er goed uit. Toch wil ik nog niet uit de bol gaan. Ik ben bang dat de laatste twee campagneweken Ecolo toch punten zullen hebben gekost”, zegt Molenberg, terwijl de zaal – met aan de ene kant een pancarte van Groen en aan de andere kant een van Ecolo – nu helemaal volloopt.

Calvarietocht

Want hoewel het voor de Franstalige groenen eerst allemaal vanzelf leek te zullen gaan, waren de laatste twee weken vooral in Brussel een ware calvarietocht.

“We zijn zeer hard aangepakt, vooral door MR”, zegt Brussels Parlementslid Magali Plovie. De aanvallen waren giftig omdat de liberalen in de hoofdstad bij de gemeenteraadsverkiezingen veel stemmen verloren aan de groenen.

Die fikse concurrentie betekende grof geschut. De MR-woordvoerder trok op Twitter de intelligentie van covoorzitter Zakia Khattabi in twijfel en beschuldigde Ecolo ervan een ‘vleestaks’ te zullen invoeren, iets wat Khattabi moest counteren met ‘fake news’.

Maar Ecolo stak ook zichzelf stokken in de wielen. Fractieleider in Brussel Zoé Genot kwam in Laken met een pamflet waarin stond dat Ecolo de hoofddoek toelaat aan openbare loketten en op school. Er werd ook vermeld dat de partij voor onverdoofd slachten is, wat niet in lijn was met het partijstandpunt. De kritiek was snoeihard. Covoorzitter Khattabi pookte vervolgens de gemoederen nog op door in een interview te stellen dat dierenwelzijnsorganisatie Gaia opriep om Vlaams Belang te stemmen. Waarop Gaia een klacht tegen haar indiende wegens laster.

Geen bobo-partij

“Ik ben misselijk geworden van dat pamflet”, zegt Molenberg, fel verlicht door de vele groene spots. “Ik denk dat het een uitglijder was omdat sommige mensen zich erg hebben laten opjagen. Als we deze avond niet eindigen als grootste, dan ligt het volgens mij daaraan, en zal het intern nog donderen.”

Ook de avond zelf wordt hier extra spannend, want door technische problemen zullen de definitieve resultaten pas een paar uur later duidelijk zijn. Zo waren de resultaten voor de ‘PS-gebieden’ Henegouwen en Molenbeek en Brussel-stad bij het ter perse gaan nog niet binnen.

Een mama heeft daardoor tijd om samen met Groen-aanhangers het Nederlands van haar dochtertje bij te spijkeren. En kunnen Molenberg en zijn copain Kalvin Soiresse Njall, 35 en kandidaat in Ganshoren nog uitgebreid uitleggen hoe ze bij vele huisbezoeken, ook in de achtergestelde wijken waar PS heerst, hebben gemerkt dat de minder gegoede Brusselaars “inzien dat het einde van de maand ook een zorg is van Ecolo en wij helemaal geen bobo-partij zijn”.

Zwart moeras

Ondertussen vult niet alleen de geur van frietjes maar ook een ongemakkelijk gevoel de zaal. De grap van Vincent over stipte Vlamingen en minder stipte Franstaligen vervelt tot iets minder grappigs. Wanneer de grote winst voor Vlaams Belang in Vlaanderen duidelijk wordt, volgt telkens luid boe-geroep. De mama die haar dochter aan het uitleggen was hoe je ‘victoire’ in het Nederlands zegt, stopt de taalles en slaat verschrikt de hand voor de mond.

“Ik ben blij met de erg goede score voor Ecolo”, zegt Marie Fontaine, lijsttrekker in Ganshoren. “Maar hoe gaan we onze groene golf in hemelsnaam koppelen aan het zwarte moeras bij jullie in Vlaanderen? Wat is daar gebeurd? Het is een schizofrene avond.”

Pas wanneer de partijvoorzitters Khattabi, Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Meyrem Almaci (Groen) de bomvolle zaal eindelijk samen toespreken, komt de ontlading. “Wij kunnen federaal de grootste familie worden!”, zegt Almaci glunderend.

Al moeten ook de voorzitters het hebben over ‘het moeras’ – zij hebben het over ‘donkere wolken’. “Ik heb als kind de eerste zwarte zondag meegemaakt en toen besloot ik dat ik een bruggenbouwer wilde zijn. Dat zullen wij nu opnieuw doen. Wij groenen zullen ook naar de Vlaams Belang-kiezers luisteren en een verhaal van hoop proberen schrijven. Maar ondertussen mogen jullie allemaal heel erg trots zijn op deze prestatie.”

Waarop alsnog luid gejoel losbarst, aangevuurd door een ultrahit van Ed Sheeran.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234