Politiek

Ecolo en Groen gaan met Défi praten over Brussels bestuur

De Franstalige groenen van Ecolo zijn bereid om met de radicaal-francofone partij DéFI te praten over goed bestuur. DéFI-voorzitter Olivier Maingain weigerde gisteren nog om in te gaan op de uitnodiging van het CDH om een nieuwe bestuursmeerderheid te vormen.

1 Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi. © Photo News

Alleen DéFI kan het CDH en de MR in Brussel aan een meerderheid helpen. Maar de partij wil eerst samen met Ecolo een eisenbundel opstellen over goed bestuur. DéFI-voorzitter Olivier Maingain zei afgelopen weekend dat hij de huidige Brusselse coalitie - met PS en zonder MR - wil verderzetten.

DéFI wil wel met Ecolo praten over maatregelen rond behoorlijk bestuur, om zo de andere partijen te dwingen om over dat thema duidelijk stelling in te nemen. Dinsdagnamiddag praten DéFI en de groenen hierover met elkaar in de Kamer.

De PS wil over alles wat goed bestuur aangaat, meepraten. "Geen taboes", luidt het in een mededeling van de Brusselse PS. "Wat ook de toekomst van de Brusselse regering moge zijn, we zijn bereid om radicaal de manier van besturen te veranderen op welk vlak dan ook. Om op die manier van Brussel een voorbeeldregio te maken", luidt het in een mededeling van de Brusselse PS. 

Situatie Wallonië

Voor wat Wallonië betreft liggen de kaarten anders. MR-voorzitter Olivier Chastel heeft van zijn partijraad groen licht gekregen om de onderhandelingen voor een nieuw Waals regeerakkoord verder te zetten. Medewerkers van MR en cdH hebben afgelopen weekend in alle discretie overleg gepleegd over de politieke crisis in Franstalig België. 

CdH-voorzitter Benoît Lutgen liet op 19 juni weten dat zijn partij niet langer met de PS wil regeren, om zo schoon schip te maken na de schandalen van de voorbije maanden. Sindsdien trappelen de Waalse en Franse gemeenschapsregeringen ter plaatse. Enkel MR lijkt in te willen gaan op de vraag van het cdH om alternatieve meerderheden te vormen. In Wallonië kunnen MR en cdH samen verder, al beschikken ze maar over een krappe meerderheid.

Meest gelezen

nieuws

cult

zine