Zaterdag 29/02/2020

Politiek

Ecolo dient klacht in tegen filmpje MR over ‘vleestaks’: ‘Fonds van Michel tegen fake news zal snel leeg zijn’

'Met de groenen wordt alles duurder', klinkt het in het MR-filmpje.Beeld rv

De Franstalige partij Ecolo dient bij Facebook een klacht in tegen een video van MR waarin gesuggereerd wordt dat Ecolo een belasting op vlees wil invoeren. ‘Fake news. In ons programma staat nergens dat we een belasting op vlees willen invoeren’, benadrukte co-voorzitter Jean-Marc Nollet vanmorgen bij de voorstelling van het gezamenlijke programma met Groen.

“Nog een taks erbij om zogezegd de ecologische voetafdruk te verkleinen”, klinkt het in het nogal knullig geacteerd campagnefilmpje van de MR, waarin slager ‘Philippe de Floreffe’ aan klant ‘Frédérique de Hamois' zegt dat “alles veel duurder wordt met de groenen”. “Nu willen ze zelfs het vlees belasten”, klinkt het alarmerend. "Gelukkig zijn er ook die eco-positief zijn”, besluit de liberale partij, waarbij voormalig minister van Landbouw en lijsttrekker in Namen Sabine Laruelle belooft dat “de MR dat nooit zal laten passeren”.

“Fake news-fonds zal snel leeg zijn”

Maar Ecolo reageert woedend op het filmpje. “Premier Michel had een fonds aangekondigd om fake news te bestrijden. Met dergelijke dingen zou het fonds snel leeg zijn”, aldus -co-voorzitter Jean-Marc Nollet. Zijn collega Zakia Khattabi noemde het filmpje vanmorgen op de RTL-radio al klinkklare onzin. “Alle journalisten hebben ons programma al doorzocht, en hebben er niet één lijn in gevonden die zegt dat wij de vleesprijzen willen verhogen. De strategie van de MR in deze campagne lijkt wel ‘Lieg maar, er zal altijd wel iets blijven hangen’.”

MR verdedigt zich voor het filmpje bij Le Soir door te verwijzen naar een interview met Groen-kopman Kristof Calvo op RTL-TVI van februari. Daarin had Calvo het niet over een ‘vleestaks’, wel over een verschuiving van de fiscaliteit. “Minder lasten op arbeid, meer op vervuiling en grote vermogens. We willen de keuzes die beter zijn voor de duurzaamheid en de gezondheid beschikbaarder maken voor de bevolking.”

Volgens het Groen-programma voor de verkiezingen is de partij “geen voorstander van de invoering van een vleestaks”. Wel wil ze dat consumenten “de reële kost betalen”. “Zo garanderen we een eerlijke prijs voor de boer.”

25 gezamenlijke prioriteiten

Groen en Ecolo hebben deze voormiddag 25 gezamenlijke prioriteiten voorgesteld die de basis kunnen vormen voor een nieuw regeerakkoord. Dat was de boodschap van de voorzitters en Kamerfractieleiders van beide partijen, Meyrem Almaci en Kristof Calvo voor Groen en Jean-Marc Nollet en Georges Gilkinet voor Ecolo, op de trein tussen Charleroi en Antwerpen, de woonplaatsen van de voorzitters.

"Een ander België is mogelijk door samen te werken", stelde Almaci. "Door de krachten te bundelen kan België in de Champions League spelen", verwoordde Calvo het. Met wie dat programma gerealiseerd moet worden? Eerst moet de kiezer zich uitspreken. Wel zal het een progressieve coalitie moeten zijn. Calvo vond het alvast positief dat PS-kopstuk Paul Magnette gisteren in Oostende campagne voerde met sp.a-voorzitter John Crombez.

Groen en Ecolo stelden vanmiddag 25 gezamenlijke prioriteiten voor.Beeld BELGA

Eén klimaatminister

De groenen pleiten in de 25 prioriteiten onder meer voor één klimaatwet en één coördinerende klimaatminister. Daaraan koppelen ze een interfederale investeringsbank. Voor Nollet kan dat best Belfius zijn, dat een overheidsbank moet blijven. De groenen willen ook een investeringsplan met onder meer aandacht voor hernieuwbare energie, mobiliteit en de isolatie van gebouwen. "De publieke investeringen bedragen al 25 jaar nul procent en die moeten we optrekken zoals in de buurlanden", stelde Calvo.

Voorts verdienen kmo's betere ondersteuning. Het zelfstandigenstatuut wordt herzien, waar de carensperiode op de schop gaat zodat ook zelfstandigen betaald ziekenverlof hebben vanaf dag één. De overheid mag niet langer wanbetaler zijn en moet tijdig betalen. Via een rapportering per land zullen multinationals voortaan eerlijk bijdragen.

“Eerlijke bijdrage grote vermogens”

Groen en Ecolo gaan ook voor een eerlijke bijdrage van de grote vermogens. "De lasten op arbeid zijn torenhoog. Die verlagen we met nadruk op de lage en middellonen", aldus Almaci, die vasthoudt aan de automatische index. Om te komen tot een inclusieve samenleving moeten voor Gilkinet ook de pensioenen en uitkeringen naar omhoog.

Op het vlak van mobiliteit is een ommekeer nodig. "Er moet een einde komen aan de subsidiëring van vervuilende files en opnieuw geïnvesteerd worden in openbaar vervoer en schone lucht", luidde het. De groenen zetten in op stiptere en goedkopere treinen en meer stopplaatsen. "We zorgen ook voor frequentere verbindingen en nachttreinen, zeker tussen de grote steden".

De groenen willen ook een onmiddellijk verbod op glyfosaat en het voedselagentschap versterken en opnieuw onderbrengen bij Volksgezondheid in plaats van Landbouw. De achterstand bij justitie en politie moet worden weggewerkt. De strijd tegen het geweld tegen vrouwen en tegen financiële criminaliteit moeten speerpunten worden van politie en justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234