Dinsdag 12/11/2019

Politiek

Echtgenote van Melikan Kucam benaderde getuigen

Melikan Kucam. Beeld N-VA

De echtgenote van het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam is deze week aangehouden in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. Ze verschijnt maandag voor de raadkamer, zo bevestigt het parket van Antwerpen. Ze zou de voorbije weken contact hebben gehad met Assyrische christenen die als getuigen in het onderzoek werden ondervraagd, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Het Antwerpse gerecht voert sinds november 2018 een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Uit dat onderzoek blijkt volgens het parket dat Melikan Kucam zich fors zou laten betalen hebben om mensen op de lijst met kandidaten voor een humanitair visum te zetten. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die lijsten opstelde.

Melikan Kucam werd midden januari aangehouden op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Kucam ontkent de aantijgingen. Hij zit intussen al bijna zes maanden in voorhechtenis. Ook zijn zoon belandde een tijdje achter de tralies, maar werd in maart vrijgelaten onder voorwaarden.

Afgelopen dinsdag werd nu ook de echtgenote van Melikan Kucam gearresteerd. Woensdag werd ze door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Net als haar man wordt zij beschuldigd van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Haar rol wordt nu verder onderzocht.

Getuigen

Mevrouw D.Y. zou de voorbije weken contact hebben gehad met Assyrische christenen die als getuigen in het onderzoek werden ondervraagd. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het gerecht vermoedt dat zij geprobeerd heeft deze getuigen te beïnvloeden. Dat werd ook de zoon van Kucam in het begin van het onderzoek verweten. Ook hij werd toen enkele weken in de gevangenis opgesloten.

Advocaat Frederic Thiebaut: “De aanwijzingen tegen mevrouw Kucam zijn volgens mij dezelfde als die van bij het begin van het onderzoek. Zij is toen ondervraagd en de onderzoeksrechter vond haar opsluiting niet nodig. Mijns inziens is er weinig veranderd. Ik zie geen reden waarom zij vandaag wél wordt opgesloten. Wij wachten het verdere onderzoek af.”

De jongste weken zijn nog vier verdachten opgepakt. Het gaat om tussenpersonen die kandidaten voor een humanitair visum geld zouden hebben afgeperst.

Twee verdachten, een 43-jarige uit Antwerpen en een 60-jarige uit Mechelen, verschenen vorige vrijdag voor de raadkamer in Antwerpen, waar hun aanhouding met een maand verlengd is. Een 45-jarige uit Mechelen mocht van de raadkamer naar huis, maar het parket tekende beroep aan tegen zijn voorwaardelijke vrijlating. Een vierde verdachte is vorige week opnieuw in vrijheid gesteld.

Theo Francken en Melikan Kucam. Beeld N-VA

Eerder vrijdagavond berichtte nieuwssite Apache dat ook Franckens voormalige topmedewerkster Lies V. zou zijn aangehouden, een bericht dat door verschillende media werd overgenomen. Maar dat bericht bleek gebaseerd op een misverstand: het parket ontkent dat de naam van Lies V. is gevallen en bevestigde enkel dat Kucams echtgenote is aangehouden. “De communicatie tussen het parket en Apache heeft mogelijk enig misverstand teweeggebracht”, aldus het parket.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234