Vrijdag 24/01/2020

Verkiezingen

Duurzaamheid troef in sp.a-kiesprogramma's voor Antwerpen en Gent

Antwerps sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels. Beeld BELGAONTHESPOT

Een sociale, duurzame stad, die van diversiteit een troef maakt. Zowel in Antwerpen als in Gent, waar de socialisten in kartel met Groen naar de kiezer trekken, is dat de kern van het sp.a-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.

"Gent is wat we delen." Met die slogan trekt het kartel sp.a-Groen naar de kiezer in de Oost-Vlaamse hoofdstad. "Gent bestaat uit veel mensen met een grote diversiteit, maar we hebben hetzelfde voor ogen: een sociale en duurzame stad", zegt lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a). Het kartel schuift negen speerpunten naar voren met klemtonen op betaalbaar wonen, leefkwaliteit en verkeersveiligheid.

Zo beloven sp.a-Groen 90 miljoen euro in sociale woningbouw. Ook wil het kartel dat Gent een eigen openbaarvervoersnet uitbouwt. Een idee dat ook bij Open Vld in het Gentse verkiezingsprogramma is opgenomen. Het kartel komt ook met een bijzonder urgentieplan verkeersveiligheid, dat de situatie in de deelgemeenten ten goede moet komen.

Daarnaast moet Gent een echte 'emancipatiemachine' worden, zodat elk kind en elke Gentenaar vooruitkomt, benadrukt Groen-kopvrouw Elke Decruynaere.

Speerpunten aan de Schelde

Dat laatste is ook in Antwerpen een speerpunt, zegt lijsttrekker Jinnih Beels. "Antwerpen is een stad waar mensen graag willen zijn. We moeten ervoor zorgen dat het ook weer een stad wordt waar iedereen mee kan, we moeten voordeel halen uit de diversiteit van onze bevolking en dat niet als een probleem zien, maar een deel van de oplossing. We moeten van Antwerpen een wereldstad maken voor en door wereldburgers. Daarvoor is een stadsbestuur nodig met een visie op een mooie, duurzame toekomst."

De speerpunten aan de Schelde zijn gebaseerd op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Behalve onderwijs en mobiliteit zetten de socialisten in Antwerpen ook veiligheid, welvaart en participatie in de kijker. Een van de voorstellen is dat iedere afdeling van de lokale politie weer een kantoor heeft dat 24 op 24 uur open is. 

Sp.a wil ook praktijktests tegen discriminatie op de huurmarkt en stelt voor dat de stad wijkoverleg organiseert waarin per buurt leefregels worden vastgelegd. GAS-boetes moeten dan weer vooral opnieuw gelden waarvoor ze ooit zijn uitgevonden, vindt sp.a: het beteugelen van overlast en vandalisme.

De leden van de lokale sp.a-adeling keurden het ontwerpprogramma zaterdag goed. De socialisten zijn van plan om nu onder meer de middenveldorganisaties te consulteren, die zullen dan nog amendementen op het programma kunnen voorstellen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234