Woensdag 01/04/2020

Verkiezingen

Duiken ze in Gent dan toch met vier in bed?

Socialisten Rudy Coddens, Karin Temmerman en Resul Tapmaz komen aan in De Punt in Gentbrugge.Beeld Wouter Van Vooren

Het was een hele dag verwarring troef in Gent. Maar uiteindelijk kwam het bericht dat de coalitiegesprekken dan toch opgestart zijn tussen Open Vld en CD&V aan de ene kant en het rood-groene kartel aan de andere.

Het is een wetmatigheid in de politiek. Om een coalitie te vormen, moet er eerst gepraat worden. Maar dat praten begon stroef in Gent. Maandag bleek immers dat de twee zelfverklaarde formateurs elkaar hadden uitgenodigd op de koffie. Een reconstructie van een verwarrende dag.

8.30 uur

Het stond zo op de uitnodiging die Mathias De Clercq (Open Vld) en Mieke Van Hecke (CD&V) maandagnamiddag naar Filip Watteeuw (Groen) en Rudy Coddens (sp.a) hadden gestuurd: afspraak om 9 uur op een nog nader te bepalen plaats. Bedoeling was om een eerste verkennend gesprek te voeren. Het liep echter fout. De uitleg hierover verschilt nogal van bron tot bron.

Volgens Watteeuw en Coddens was de 9 uur op de uitnodiging 9 uur maandagavond. Een tijdstip waarop een meeting met de tegenstrever niet kon, aangezien zowel Groen als sp.a op dat moment partijbestuur hadden. De Clercq en Van Hecke bedoelden naar eigen zeggen 9 uur dinsdagochtend.

Een misverstandje dus.

Dinsdagmorgen reageert Watteeuw op de VRT-radio dat hij geen uitnodiging heeft gekregen voor een gesprek dinsdag. Ook Coddens geeft aan nog eens goed zijn mails, inclusief spamfolder, te hebben gecheckt. Geen uitnodiging.

Formateur Watteeuw en het kartel hadden maandag zelf ook al uitnodigingen verstuurd naar alle partijen, uitgezonderd het Vlaams Belang. De mail naar De Clercq vertrok om 16.51 uur om precies te zijn. Hij werd dinsdag om 13 uur uitgenodigd op de koffie.

Ook het kartel krijgt geen antwoord van de liberalen.

Niemand
bougeert. Want de eerste die ingaat op de uitnodiging van de ander geeft eigenlijk impliciet toe dat de ander aan zet is en heeft dus al half verloren. Zo gaat dat bij politiek Stratego.

9.30 uur

Bij Open Vld zijn ze ondertussen luidop aan het foeteren. Daar wijzen ze naar de dubbele logica die het het kartel hanteert, een kartellogica en een partijlogica. “Enerzijds zeggen ze: je moet het kartel samen zien, wij zijn de grootste en dus aan zet. Maar als het dan over het verlies van het kartel gaat, zijn ze plots twee partijen en zegt Groen dat ze één van de winnaars zijn. Het is het ene of het andere.”

10 uur

De gemoederen beginnen toch wat te bedaren. Want het besef groeit dat niemand met koppigheid alleen ergens zal geraken. Bij de liberalen is te horen dat ze vooral een brede, progressieve coalitie op de been willen brengen. Ook Mieke Van Hecke van CD&V laat weten dat van haar het hele kartel mag meespelen, dat het met andere woorden niet hoeft te splitsen.

Een meerderheid van 40 op de 53 zetels werd maandag nog door ongeveer alle partijen als ‘onwerkbaar’ bestempeld. Volgens Van Hecke kan met vier in bed wel degelijk comfortabel zijn. Ze heeft al herhaaldelijk gezegd dat het Gentse bed groot is.

11 uur

Het gevolg is een nieuwe poging van de twee formateurs om elkaar uit te nodigen. Wie nu precies naar wie belde, laten we even in het midden. Want opnieuw lopen de versies uit elkaar. Beide formateurs spreken elegant af ‘in te gaan op elkaars uitnodiging’ en kort na de middag een gesprek te voeren over de methode die ze gaan volgen.

13 uur

Aan het Gentse stadhuis staat ondertussen de verzamelde pers, hoewel niemand eigenlijk weet waar en wanneer precies dat fameuze gesprek plaats zal vinden. De enige die de televisiecamera’s te zien krijgen, is huidig burgemeester Daniël Termont, die bijzonder boos reageert wanneer hij om een reactie wordt gevraagd.

Uiteindelijk blijkt het gesprek plaats te vinden op een andere locatie: De Punt, het platform voor sociaal ondernemen in Gentbrugge. Een symbolische plaats, want sociaal ondernemen is zowel voor het kartel als voor De Clercq, die aan iedereen die het wil horen verkondigt dat hij een ‘Gentse sociaal-liberaal’ is, een hot topic.

Kort na de middag zitten de vier spelers, Open Vld, CD&V, Groen en sp.a dan toch effectief samen voor een eerste gesprek. Dat duurt ongeveer anderhalf uur.  Nadien voert het kartel nog gesprekken met N-VA en PVDA. Ondertussen gonst het van de geruchten als zou er een monstercoalitie in de maak zijn tussen de vier.

Rond 18 uur kwam PVDA-kopman Tom De Meester (tweede van rechts) aan in De Punt voor een verkennend gesprek.Beeld Wouter Van Vooren

19.30 uur

De vier komen met een gezamenlijk communiqué naar buiten. Ze starten nog deze week formele coalitiegesprekken en zullen er hun tijd voor nemen. Over mandaten is nog niets beslist. 

Helemaal verwonderlijk is de mededeling overigens niet. Want mathematisch is er geen enkele andere mogelijkheid om een meerderheid te vormen. Het kartel heeft samen met N-VA ook een nipte meerderheid, maar die combinatie is in Gent ondenkbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234