Evaluatie diversiteitsambtenaar

Diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva: "Homans gaat alle grenzen voorbij"

1 Diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva. © Vlaanderen.be

Vlaams diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva sloeg vanavond fel terug naar minister Liesbeth Homans (N-VA). Die heeft een negatieve evaluatie klaar en wil Lyubayeva vrijdag ontslaan.

“Minister Homans weet niet waar ze over spreekt”, benadrukte Lyubayeva in het Canvas-programma De Afspraak. “Als ik mijn evaluatie door Homans lees, dan denk ik: dat is alle grenzen voorbij.”

Lyubayeva is drie jaar geleden aangesteld als de Vlaamse diversiteitsambtenaar. Het is haar taak om de diversiteit in Vlaanderen een duwtje in de rug te geven. Maar sinds Homans in de zomer van 2014 is aangetreden als minister van Gelijke Kansen verloopt de samenwerking stroef, om het met een understatement te zeggen. Lyubayeva gaf meermaals kritiek op het beleid van Homans, onder meer over het gebrek aan vrouwelijke topbenoemingen bij de overheid. Nu dreigt ze daarvoor ontslaan te worden. Daarnaast wordt Lyubayeva een probleem met deadlines en een gebrekkige communicatie verweten in haar evaluatie.

Share

'Alles samen heb ik de minister de laatste jaren vijf keer gezien. Twee keer in het parlement en nog drie keer in het kader van mijn evaluatie. Ik heb haar daarnaast nooit kunnen spreken'

Alona Lyubayeva

"Ik begrijp niet hoe de minister mij kan beoordelen", reageerde Lyubayeva gisteren. “Alles samen heb ik de minister de laatste jaren vijf keer gezien. Twee keer in het parlement en nog drie keer in het kader van mijn evaluatie. Ik heb haar daarnaast nooit kunnen spreken. Nochtans was ze uitgenodigd op elke workshop of lezing, maar ze vond blijkbaar nooit een vrij plekje in haar agenda. Hoe kan de minister dan oordelen dat ik maar één op vijf verdien voor leiderschap? Ze heeft me nooit aan het werk gezien.”

"Homans wil iemand die niet onafhankelijk is"

Share

'De minister heeft het zeer moeilijk met kritiek. Ik heb het evenwicht proberen te bewaren maar blijkbaar ben ik daar te ver in gegaan'

Alona Lyubayeva

Volgens Lyubayeva komt het erop neer dat Homans een heel andere rol weggelegd ziet voor de diversiteitsambtenaar: “Ze wil een gewone ambtenaar, die niet onafhankelijk is, maar zich schikt naar de ideeën van de politiek. (...) De minister heeft het zeer moeilijk met kritiek. Ik heb het evenwicht proberen te bewaren maar blijkbaar ben ik daar te ver in gegaan.” Lyubayeva voegt eraan toe dat de minister het beleid van de Vlaamse regering niet omzet in daden. “Ik heb haar allerlei voorstellen bezorgd, maar die blijven in de schuif.”

Vrijdag moet de Vlaamse regering beslissen over het lot van Lyubayeva. Zelf verwacht ze er niet veel meer van. Toch zou het wel eens moeilijker kunnen gaan dan gedacht voor Homans. Coalitiepartner CD&V heeft al laten verstaan dat ze niet akkoord gaat met haar kritiek op de diversiteitsambtenaar. Als de regering Lyubayeva in het zadel houdt, lijdt de minister - niet voor het eerst - gezichtsverlies. (jvh/tt)

nieuws

cult

zine