Donderdag 20/01/2022

De Centrumsteden

Dit zijn de vier grootste uitdagingen voor Genk

De sociale wijk Sledderlo ligt wat buiten de stad. Dertig procent van de Genkse kinderen wordt geboren in een kansarm gezin. Beeld Wouter Van Vooren
De sociale wijk Sledderlo ligt wat buiten de stad. Dertig procent van de Genkse kinderen wordt geboren in een kansarm gezin.Beeld Wouter Van Vooren

De centrumstad Genk staat voor vier grote uitdagingen.

Ann De Boeck

1. ECONOMIE: rugzak van armoede

Eerst de mijnen, daarna Ford. Toen de laatste Mondeo in 2014 van de band rolde, kreeg de Genkse economie een zware klap. De meeste arbeiders hebben intussen een nieuwe job, maar de weerslag laat zich nog steeds voelen. Volgens de Vlaamse stadsmonitor wordt 30 procent van de Genkse kinderen geboren in een kansarm gezin. Het gemiddelde netto belastbaar inkomen per jaar ligt 2.810 euro onder het Vlaamse gemiddelde. Eén op de zeven is werkloos. Bij jongeren tot 25 jaar is dat bijna één op vier.

2. ONDERWIJS: eindelijk meer diploma's

Veertien procent van de Genkse jongeren verlaat het secundair onderwijs zonder diploma. Dat is nog altijd veel, maar de ongekwalificeerde uitstroom is de voorbije jaren wel fors gedaald. Ook het aantal leerlingen dat blijft zitten of op andere manieren achterstand oploopt, daalt. Toch blijft onderwijs een belangrijk werkpunt voor dit bestuur. Zo ligt het spijbelgedrag in Genk hoger dan elders. Opvallend: zes procent van de Genkse gezinnen kunnen hun schoolkosten niet op tijd betalen.

3. WONEN: goedkoop en sociaal

Het sociaal woonaanbod in Genk is groter dan in andere centrumsteden. Per honderd gezinnen heeft de stad 12,5 sociale woningen. Dat is dubbel zoveel als haar Limburgse tegenhanger Hasselt en een derde meer dan de gemiddelde centrumstad. Ook op de private markt zijn de prijzen minder hard gestegen dan elders. Een huis kost gemiddeld 40.000 euro minder dan in een andere centrumstad. Een flat is er gemiddeld 6.000 goedkoper. Geen wonder dat 85 procent van de inwoners graag in Genk woont.

4. MOBILITEIT: de fiets, wat is dat?

De Genkenaars liggen niet wakker van duurzame mobiliteit. Het autobezit per gezin is met 94 procent het hoogst van alle centrumsteden. Slechts een kwart neemt minstens één keer per week de fiets om ergens naartoe te gaan. Te voet is dat de helft. In beide statistieken bengelt Genk helemaal onderaan de centrumsteden. Openbaar vervoer is ook al niet populair. In 36 procent van de gezinnen is er een abonnement in omloop. Ver onder het gemiddelde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234