Zondag 05/12/2021

Zomerakkoord

Dit zijn de maatregelen uit het zomerakkoord van de regering-Michel

Premier Charles Michel (MR). Beeld BELGA
Premier Charles Michel (MR).Beeld BELGA

De federale regering heeft haar zomerakkoord over de begroting en sociaaleconomische hervormingen klaar. Hieronder vindt u de belangrijkste maatregelen opgelijst.

1. Vennootschapsbelasting

De topministers van de federale regering zijn het dinsdagnacht eens geraakt over een reeks nieuwe structurele hervormingen op het vlak van onder meer fiscaliteit, concurrentiekracht en sociale cohesie. Voor de kmo's komt er een tarief in de vennootschapsbelasting dat op termijn daalt naar 20 procent. De hervorming in de vennootschapsbelasting gebeurt in twee fases: in 2018 en in 2020. Ook voor grote bedrijven daalt het tarief.

"Onze bedrijven krijgen eindelijk de hervorming waar ze recht op hebben", zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vanmiddag tijdens een persconferentie. "Er komt een eenvoudiger systeem, en vooral: het geheel zal budgetneutraal zijn."

2. Taks op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro

In ruil voor de hervorming van de vennootschapsbelasting eiste CD&V een maatregel voor meer rechtvaardige fiscaliteit. En die komt er in de vorm van een taks op effectenrekeningen. Voor wie meer dan 500.000 euro op een effectenrekening heeft, komt er een heffing van 0,15 procent. "Het gaat om een belangrijke budgettaire impact", zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "De taks moet een opbrengst van 254 miljoen euro genereren. De grote vermogens zullen een bijdrage leveren, niet de middenklasse", aldus Peeters.

Fiscaal expert Michel Maus is niet echt onder de indruk van de maatregel. "Het tarief is eerder van homeopathische aard, het is eerder een symbolische stap. Nee, dit is geen belangrijke stap naar meer rechtvaardige fiscaliteit", reageert hij.

3. Oplossing voor Arco

De olifant in de kamer, zo noemde een onderhandelaar het Arco-dossier. "Er is nu een belangrijke doorbraak", aldus minister Kris Peeters (CD&V). "De mensen die coöperant zijn bij Arco verwachtten al lang een oplossing. We hebben die oplossing nu gekoppeld aan de privatisering van Belfius, waar heel wat vraag naar was binnen Belfius en de regering. We kunnen nu Belfius privatiseren en intussen Arco oplossen."

"We gaan de uitvoering toevertrouwen aan Belfius", legt Peeters uit. "Eigenlijk is dit het depolitiseren van het dossier. Het is een goede zaak voor de coöperanten, voor Belfius, maar ook voor de regering."

Kris Peeters:
Kris Peeters: "We gaan het Arco-dossier depolitiseren."Beeld Photo News

Concreet zal er een fonds worden opgericht, waar 600 miljoen euro in komt. Dat fonds zal aangewend worden om coöperanten een voorstel te doen om een deel gelden terug te betalen. "Het precieze percentage wordt nog verder uitgewerkt. Maar ik verwacht iets zoals bij de start van de regering: 40 procent", aldus Peeters.

4. Mysterycalls komen er

De zogenaamde mysterycalls zijn al lange tijd voer voor een intens debat binnen de regering. Ook in dit dossier komt een doorbraak. Mits toestemming van een arbeidsauditeur zal er aangeklopt kunnen worden bij bedrijven waar duidelijk een miskenning is van de antidiscriminatiewetgeving. "Het mag wel niet gaan om een heksenjacht", verzekert Peeters.

Vooral N-VA was tegen de mysterycalls gekant. "De sociale inspectie heeft nu reeds alle middelen in handen om aan de hand van een concrete klacht inzake discriminatie op te treden. We gaan toch geen heksenjacht ontketenen?'', reageerde N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt eerder deze maand.

5. Pensioensparen

Ook de fiscale vrijstelling voor pensioensparen verandert. Mensen krijgen de keuze tussen het huidige systeem (waarbij jaarlijks 30 procent op een storting van 940 euro in mindering kan worden gebracht) en een nieuw systeem. Daar kan 25 procent op een bedrag van 1.200 euro worden afgetrokken van de belastingen, zo schrijft De Tijd.

6. Vrijstelling op spaargeld

De vrijstelling op spaargeld gaat naar beneden. Tot nog toe hoefde op intresten tot 1.880 euro geen roerende voorheffing te worden betaald, binnenkort bedraagt die vrijstelling nog maar 940 euro.

"Geen slimme zet", reageert Ondernemersorganisatie NSZ. "Nu moet een spaarder met tot 1.880 euro intresten geen roerende voorheffing betalen, maar binnenkort geldt die vrijstelling nog maar tot 940 euro intresten. Op die manier worden zelfstandigen, die om een fatsoenlijk pensioen te hebben vaak extra moeten sparen tijdens hun loopbaan, gestraft."

7. Sociaaleconomische hervormingen

Er komt een soepelere regeling voor nachtarbeid en zondagswerk in de sector van de e-commerce. "We hopen dat heel wat jonge mensen daar werk vinden", aldus minister Peeters.

Er zal ook een deconnectie-wetgeving ontwikkeld worden, die het mogelijk maakt dat de werkgever de werknemer in het weekend niet onnodig kan storen.

Daarnaast komen er ook lastenverlagingen voor de bouwsector. Die maatregel moet ervoor zorgen dat Belgen interessanter worden voor bouwbedrijven.

Er komt ook een uitbreiding van de flexi-jobs naar de detailhandel. "Flexi-jobs worden uitgebreid van de horeca naar alle handelsactiviteiten, en ze worden ook mogelijk voor gepensioneerden", aldus minister Alexander De Croo (Open Vld) tijdens een persconferentie.

8. Hervorming van de proefperiode

In de eerste drie maanden van een vast contract hoeven bedrijven voortaan een ontslagen werknemer maar een week opzeg uit te betalen in plaats van twee. Dat vloeit voort uit de hervorming van de proefperiode.

Jonge laaggeschoolde werknemers worden dan weer goedkoper voor bedrijven doordat de brutominimumlonen worden verlaagd. Daarnaast zullen ook startersbanen aangemoedigd worden.

9. Psycholoog wordt terugbetaald

Voortaan zal het bezoek aan de psycholoog worden terugbetaald. Minister van Volksgezondheid De Block vertelde in een interview met De Morgen al dat ze dat belangrijk vond: "We moeten daar een stapsgewijs plan voor uitwerken, en kijken voor wie en wanneer terugbetaling het dringendst is. In elk geval vind ik het belangrijk om dat te realiseren. Een op de drie mensen krijgt in zijn leven te maken met psychische problemen."

10. Contractuele tewerkstelling wordt de norm bij de federale overheid

Bij de aanwerving van personeel bij de overheid zal voortaan prioriteit worden gegeven aan contractuelen. Enkel voor management- en staffuncties en voor gezagsfuncties zullen in de toekomst nog statutairen mogelijk zijn. De maatregel heeft enkel betrekking op nieuwe aanwervingen.

De statutaire tewerkstelling is momenteel wijd verspreid binnen de overheid. Er is sprake van 55.941 statutairen bij de federale overheid tegenover 13.944 contractuelen, wat grosso modo neerkomt op een verhouding 80-20.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234