Zaterdag 04/02/2023

Onderwijshervorming

Dit verandert er concreet in het Vlaamse secundair onderwijs

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Vlaamse regering bereikte vandaag een akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. Dit is wat er concreet verandert:

TT

Een studierichting kiezen wordt overzichtelijker, zo zegt de Vlaamse regering. Leerlingen krijgen een duidelijk beeld van het doel van hun studierichting: doorstromen naar het hoger onderwijs, voorbereiden op de arbeidsmarkt of beide. Het blijft de vaste wil van de Vlaamse Regering om op 1 september 2018 te starten met de modernisering in het eerste leerjaar van de eerste graad secundair onderwijs.

Van 29 studiegebieden naar 8 studiedomeinen

In de toekomst zullen leerlingen van de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs een richting kunnen kiezen binnen acht studiedomeinen:

-Taal en Cultuur
-STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)
-Kunst en Creatie
-Land- en Tuinbouw
-Economie en Organisatie
-Maatschappij en Welzijn
-Sport
-Voeding en Horeca

Op dit moment worden alle studierichtingen uit het voltijds secundair onderwijs en de arbeidsmarktgerichte opleidingen uit het buitengewoon onderwijs al meegenomen. In een volgende fase zullen de specialisatiejaren (Se-n-Se) een plaats krijgen.

Getrapte studiekeuze secundair onderwijs: eerste graad

Het nieuwe schema gaat uit van een getrapte studiekeuze:

In het eerste jaar in de A-stroom en de B-stroom krijgen de leerlingen 27 uur algemene vorming en 5 uur keuzegedeelte om te verdiepen, te verkennen en te versterken.

In het tweede jaar in de A-stroom is er 25 uur algemene vorming, 2 uur voor differentiatie (verdiepen en remediëren) en een basisoptie van 5 uur. In de B-stroom in het tweede jaar is er 20 uur algemene vorming (4 uur meer dan nu) en 12 uur keuzegedeelte. Basisopties zijn studieopties die een leerling maakt in het tweede jaar.

Vandaag heeft de Vlaamse Regering aan de onderwijsverstrekkers een voorstel geformuleerd voor de basisopties. Het gaat om elf basisopties voor de A-stroom en zeven voor de B-stroom. Voor de B-stroom is er ook een opstroomoptie. Via deze optie kunnen leerlingen die gestart zijn in de B-stroom toch de overstap maken naar de A-stroom.

Dit zijn de elf basisopties voor de A-stroom:

Latijn (-Grieks), Moderne talen & wetenschappen, Stem - wetenschappen, Stem - technieken, Maatschappij & welzijn, Economie & organisatie, Voeding & Horeca, Sport, Kunst & creatie, Steiner en Yeshiva.

Dit zijn de zeven basisopties voor de B-stroom:

Techniek, Maatschappij & welzijn, Economie & organisatie, Voeding en Horeca, Sport, Kunst en creatie, Opstroomoptie.

Getrapte studiekeuze secundair onderwijs: tweede graad

In de tweede graad herschikt de regering het studieaanbod en maakt ze het transparanter en rationeler. Het onderwijs evolueert naar 75 studierichtingen, dat is een vermindering met een kwart in vergelijking met nu. Als leerlingen naast de eindtermen ook de uitbreidingsdoelen van hun richting behalen, wordt het voor hen mogelijk om van een meer praktisch gerichte studierichting te schakelen naar een meer abstract gerichte. Dat is het zalmmodel.

Getrapte studiekeuze secundair onderwijs: derde graad

In de derde graad worden de studierichtingen scherper geprofileerd en inhoudelijk fijnmaziger (146). De vermindering van richtingen is hier kleiner. Dat heeft te maken met de aandacht voor leerlingenprofielen en argumenten uit de (bedrijfs)sectoren in het kader van keuzevaardigheden en goede oriëntatie.

De volledige matrix voor het secundaire onderwijs schematisch uitgelegd:

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234